რა არის სრულფასოვანი და არასრულფასოვანი ცილები და რომელი პროდუქტებიდან უნდა მივიღოთ ისინი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა არის სრულფასოვანი და არასრულფასოვანი ცილები და რომელი პროდუქტებიდან უნდა მივიღოთ ისინი

ცილების ამინომჟვურ შემცველობას დიდი მნიშვნელობა ენიჭება, რაც უფრო მაღალია ის, მით უკეთესად აითვისება ცილა.

ცილა სრულფასოვნად მიიჩნევა თუ ყველა ესენციურ ამინომჟავას შეიცავს, ხოლო თუ რომელიმე ამინომჟავა აკლია ის არასრულფასოვნად მიიჩნევა.

სრულფასოვანი ცილები ძირითადი წყარო ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებია:

  • საქონლისა და ღორის ხორცში;
  • ქათამი;
  • ინდაური;
  • თევზეული;
  • კვერცხი;
  • რძე, ხაჭო, ყველი

არასრულფასოვანი ცილების წყარო კი მცენარეული საკვებია:

  • სიმინდი;
  • ბარდა, ლობიო;
  • თხილეული;
  • სეზამის და მზესუმზირის მარცვლები;