რითი უნდა შევცვალოთ სუფრის მარილი წნევის დასაქვეითებლად

გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებთან დაკავშირებული სიკვდილიანობის შემცირება. კვლევა გამოქვეყნდა ჟურნალში BMJ Heart.
მკვლევარება ანალიზი გაუკეთეს 21 კვლევას, რომელთა მონაწილეთა საერთო რაოდენობამ 32 ათასი შეადგინა. 19 კვლევით შეფასდა კალიუმის მარილის გავლენა არტერიულ წნევაზე, 5-ით კლინიკური გამოსავალი: გულის დაავადებების სიხშირე, ლეტალური მაჩვენებელი და ა.შ.
სისტოლური არტერიული წნევა დაქვეითდა 4,61მმ.ვწყ.სვ. ხოლო დიასტოლური საშუალოდ 1,61მმვწყსვ-ით დაეცა. წნევის დაქვეითება არ უკავშირდებოდა ასაკს, სქესს, საცხოვრებელ რეგიონს, ჰიპერტონიის არსებობას, შარდში ნატრიუმის ან კალიუმის საწყის დონეს.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */
ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
მეცნიერებმა აჩვენეს, რომ ნატრიუმის ქლორიდის წილის 10%-ით შემცირებისას, სისტოლური წნევა ქვეითდებოდა 1,53მმ.ვწყ.სვ-ით. მნიშვნელოვნად დაქვეითდა როგორც ზოგადად, ასე გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებით გამოწვეული სიკვდილიანობა. საკონტროლო ჯგუფთან შედარებით, მათთან ვინც ნატრიუმის მარილი კალიუმით ჩაანაცვლეს, სიკვდილიანობის რისკი შემცირებული იქნა 11-13%-ით.
სუფრის მარილის გადაჭარბებულ მოხმარებას უკავშირდება ჰიპერტონიის და გულის დაავადებების მაღალი რისკი.
მეცნიერთა შრომამ დაადასტურა, რომ ნატრიუმის მარილის კალიუმით ჩანაცვლება კვების რაცონს უფრო ჯანსაღს ხდის, აქვეითებს წნევას და ამცირებს სიკვდილის რისკს.