ქიშმიშის სასარგებლო თვისებები
ის ავსებს სითხისა და მიკროელემენტების მარაგს, რომელსაც ოფლთან ერთად კარგავს სიცხიანი ორგანიზმი. გაციების, სურდოსა და ყელის ტკივილის დროს კარგია ასეთი ნაყენი: 100 გ ქიშმიშს დაასხით 1 ჩაის ჭიქა ცხელი წყალი, გააჩერეთ 10 წუთი, გადაწურეთ, გააგრილეთ და დაუმატეთ 1 ჩაის კოვზი ხახვის გამონაწური. მიეცით პატარას 50 მლ დღეში 3-ჯერ. ძლიერი ხველისა და ბრონქიტის დროს:
30 გ ქიშმიში დაფარეთ ცივი, ანადუღარი წყლით, გააჩერეთ 45 წუთი, შემდეგ გადაწურეთ და მიეცით პატარას ძილის წინ ცხელ რძესთან ერთად.100 გ ქიშმიში 10 წუთი ადუღეთ 1 ჩაის ჭიქა წყალში, გააგრილეთ და მიეცით პატარას 3 სადილის კოვზი დღეში 3-4-ჯერ.
ქიშმიშიანი ნუგბარი
საჭიროა:
- 2 სუფის კოვზი ქიშმიში;
- 2 საშუალო ზომის სტაფილო;
- 3 საშუალო ზომის ვაშლი;
- 50 გ არაჟანი.
გარეცხილი და გარჩეული ქიშმიში 30 წუთით დაალბეთ ადუღებულ წყალში. სტაფილო და ვაშლი გახეხეთ მსხვილად, დაამატეთ ქიშმიში და შეკაზმეთ არაჟნით.
ჩაშუშული კომში
საჭიროა:
- 2 ცალი საშუალო ზომის კომში;
- 1/2 ჩაის ჭიქა ქიშმიში;
- 1 ჩაის კოვზი შაქარი;
- მოხალული და გატარებული 1/2 ჩაის ჭიქა თხილი ან ნიგოზი;
დარიჩინი - გემოვნებით.კომში შუაზე გაჭერით, ამოაჭერით კურკიანი ნაწილი და ამ ღრმულში ჩაუდეთ ქიშმიშის, ნიგვზის, შაქრისა და დარიჩინის ნაზავი. ჩააწყვეთ დაბალ ქვაბში, დაასხით 1 ჩაის ჭიქა მურაბიანი წყალი (უმჯობესია, მურაბა ღოღნოშოსი ან ალუბლისა იყოს), დაახურეთ თავზე და 15 წუთით შედგით ნელ ცეცხლზე. გააგრილეთ და მიართვით პატარას. განსაკუთრებით ესიამოვნება ყელის ტკივილის, ხველისა და მაღალი სიცხის დროს, მოუმატებს მადას, გამოუკეთებს ხასიათს.
ქიშმიშის სასმელი
საჭიროა:
500 გ ქიშმიში;
1 ლ წყალი;
1 ცალი ლიმონის წვენი.
ქიშმიშს დაასხით ცივი წყალი, 10 წუთი ადუღეთ ნელ ცეცხლზე, გააცივეთ, გადაწურეთ, ნახარშს დაამატეთ ლიმონის წვენი. ქიშმიშისგან მომზადებული ნუგბარი თქვენს პატარებს აუცილებლად მოეწონებათ.