რომელი სასმელები აორმაგებენ ნაწლავის სიმსივნის განვითარების რისკს
ამერიკელი მეცნიერების კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Gut.
კვლევისთვის მონაცემები თითქმის 24 წლის განმავლობაში გროვდებოდა. აღმოჩნდა, რომ ტკბილი სასმელის თითოეული ყოველდღიური ულუფა კიბოს განვითარების ალბათობას ზრდიდა 16%-ით.
მკვლევარების მონაცემებით, ამ სასმელების ხელოვნური დამატკბობლებით დამტკბარი სასმელით, ყავით, ნაკლებად ცხიმიანი რძით ჩანაცვლება ამ რისკს 36%-ით ამცირებდა.
მკვლევარების განცხადებით, მოზარდებსა და ახალგაზრდებში შაქრის შემცველი სასმელების მოხმარების შეზღუდვა ან სხვა უფრო სასარგებლო სასმელებით შეცვლა შეიძლება იყოს პოტენციური სტრატეგია ნაწლავის კიბოს მზარდი რისკის შესამცირებლად 50 წლამდე ასაკის პირებში.