/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

დიდი ზომის პომიდორი, კიტრი თუ საზამთრო შესაძლოა ნიტრატებით სრულიადაც არ იყოს გაჯერებული - სასუქი და საკვები

დიდი ზომის პომიდორი, კიტრი თუ საზამთრო შესაძლოა ნიტრატებით სრულიადაც არ იყოს გაჯერებული - სასუქი და საკვები
გვესაუბრება სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა დოქტორი ნუგზარ შენგელია.

- ბატონო ნუგზარ, რა სახის სასუქი შემოდის საქართველოში და თუ ხდება სასუქის ადგილობრივად წარმოება?

- საქართველოში სასუქი შემოდის ჰოლანდიიდან, უკრაინიდან, ბელორუსიიდან, ისრაელიდან. ყველა რეგისტრირებულია და აქვს სახელმწიფო სერტიფიკატი. ეს არის კომბინირებული, კომპლექსური სასუქები, რომლებიც შეიცავს მცენარის ზრდა-განვითარებისათვის საჭირო მიკრო- და მაკროელემენტებს.

ადგილობრივი წარმოების სასუქია ამონიუმის გვარჯილა, რომელშიც აზოტის შემცველობა 34,4%-ია.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

- როგორ განისაზღვრება სასუქის შეტანის ნორმები?

- სასუქის შეტანის ნორმები იმის მიხედვით განისაზღვრება, რამდენად ნაყოფიერია ნიადაგი და რამდენად სჭირდება მცენარეს ესა თუ ის ელემენტი, ესა თუ ის საკვები ნივთიერება. ამის საფუძველზე ვანგარიშობთ შესატანი სასუქის დოზას და შეტანის ვადას, ანუ იმას, რომელი სასუქი წლის რომელ პერიოდში უნდა გამოვიყენოთ. მაგალითად, აზოტოვანი სასუქის გამოყენება შეიძლება ვეგეტაციის პერიოდში, ანუ მცენარის აღმოცენებიდან ან გადარგვიდან ნაყოფის მოცემის მომენტამდე. ამონიუმის გვარჯილის ანუ აზოტოვანი სასუქის მიცემა ბოსტნეულ კულტურებში წყდება მოსავლის აღებამდე დაახლოებით ერთი თვით ადრე, მაშასადამე, ის უნდა მიეცეს მცენარეს ზრდის პირველ პერიოდში, როდესაც იგი ქმნის მწვანე მასას, იწყებს ყვავილობას და იძლევა ნაყოფს.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

- ასე მიცემული სასუქი ნაყოფში არ გადავა?

- ჭარბი დოზა, თავისთავად ცხადია, გადავა ნაყოფში. მაგრამ მე უკვე მოგახსენეთ, რომ სასუქის დოზები უნდა განისაზღვროს ნიადაგის ნაყოფიერებისა და მცენარის მოთხოვნილების მიხედვით. ქიმიური სასუქის გარეშე პროდუქტის მოყვანა ალბათ ძალიან გაგვიჭირდება, მაგრამ სწორად გამოყენების შემთხვევაში ადამიანის ჯანმრთელობას საფრთხე ნამდვილად არ შეექმნება.

- როგორ მიხვდეს მომხმარებელი, გაჯერებულია თუ არა პროდუქტი სასუქით?

- მომხმარებელს ამის გარკვევა ძალიან გაუჭირდება. ამის დადგენა მხოლოდ ლაბორატორიული გამოკვლევებით არის შესაძლებელი. მედიკოსები მრავალ დაავადებას მიაწერენ ნიტრატებს. ნიადაგმცოდნეების, აგროქიმიკოსების, მცენარეთა დამცველების, აგრონომების ვალია, განსაზღვრონ ნიადაგის ნაყოფიერების მიხედვით ამა თუ იმ სასუქის გამოყენების სრული ნორმირება. სხვა თუ არაფერი, სასუქის ჭარბი გამოყენება ფერმერს უფრო ძვირი დაუჯდება. მსხვილი თუ წვრილი ფერმერები ბოლო ხანს სულ უფრო ხშირად იხრებიან ადგილობრივი წარმოების სასუქებისკენ. ასეთია ორგანული ნაკელი, ნეშომპალა, კომპოსტები, აგროვიტა, ბიოჰუმუსი...

- შეესაბამება თუ არა სიმართლეს მოსაზრება, რომ დიდი ზომის ნაყოფი სასუქით არის გაჯერებული?

- დიდი პომიდორი, კიტრი თუ საზამთრო შესაძლოა ნიტრატებით სრულიადაც არ იყოს გაჯერებული; არსებობს ჯიშები, ჰიბრიდები, რომლებიც თავისთავად, ნორმირებული კვების პირობებშიც კი, იძლევა დიდ ნაყოფს. ეს ამა თუ იმ კულტურის ჯიშურ თავისებურებებზეა დამოკიდებული.

- ჰიგიენას თუ შეუძლია მავნე ნივთიერებებისგან დაგვიცვას?

- ხილ-ბოსტნეულის გამდინარე წყლით გარეცხვა აუცილებელია, რადგან მარტო ნიტრატი არ არის ჯანმრთელობისთვის საზიანო - მავნეა კონტაქტური სასუქიც. სახიფათოა ქუჩაში, არასათანადო ჰიგიენურ პირობებში, პროდუქტის გასინჯვა და ყიდვაც კი. სანიტარული ნორმების დაცვა ყველას მოეთხოვება. ეს ჯანმრთელობის აუცილებელი პირობაა.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
კატეგორია : რჩევები

-რამდენიმე დღეა მარკვენა ფეზე ქუსლი მოხირს მერე ხან თითებშიც ინაცვლებს და მთლიანი ფეხი მეჭიმება თითქოს უნდა დაბიჟდესო თიმცა არ ბიჟდება. პარალელირად იმავე ფეხზე ზემოდან არც წელია არც დინდული რავიცი სადღაც ამ ადგილებში კუკიზნაკის ადგილას თუ რავიცი რა კიდევ დუნდულის გვერდზე გარეთა მხარეს ბარძაყიდ დასაწყისში დუნდულის ქვეშ გამოდის მგონი ნთლიან ზოლზე ჩადის მერე მუხლამდე ულანა მხრიდან დაღლის თუნდაჭომვის შეგრძენაა და ქუსლინმიხირს მაწიხებს თერფი მერე და მეშენია რატო მაქბს ასე?სულ სახლში ვარ სიარული არმკწევს.ღამითაც ორკერ მქონდა არდამაძონა ვერ ვათავსებდი ფეხს ვერსად. ვწრ ვასვენებდი

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

დიდი ზომის პომიდორი, კიტრი თუ საზამთრო შესაძლოა ნიტრატებით სრულიადაც არ იყოს გაჯერებული - სასუქი და საკვები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

დიდი ზომის პომიდორი, კიტრი თუ საზამთრო შესაძლოა ნიტრატებით სრულიადაც არ იყოს გაჯერებული - სასუქი და საკვები

- ბატონო ნუგზარ, რა სახის სასუქი შემოდის საქართველოში და თუ ხდება სასუქის ადგილობრივად წარმოება?

- საქართველოში სასუქი შემოდის ჰოლანდიიდან, უკრაინიდან, ბელორუსიიდან, ისრაელიდან. ყველა რეგისტრირებულია და აქვს სახელმწიფო სერტიფიკატი. ეს არის კომბინირებული, კომპლექსური სასუქები, რომლებიც შეიცავს მცენარის ზრდა-განვითარებისათვის საჭირო მიკრო- და მაკროელემენტებს.

ადგილობრივი წარმოების სასუქია ამონიუმის გვარჯილა, რომელშიც აზოტის შემცველობა 34,4%-ია.

- როგორ განისაზღვრება სასუქის შეტანის ნორმები?

- სასუქის შეტანის ნორმები იმის მიხედვით განისაზღვრება, რამდენად ნაყოფიერია ნიადაგი და რამდენად სჭირდება მცენარეს ესა თუ ის ელემენტი, ესა თუ ის საკვები ნივთიერება. ამის საფუძველზე ვანგარიშობთ შესატანი სასუქის დოზას და შეტანის ვადას, ანუ იმას, რომელი სასუქი წლის რომელ პერიოდში უნდა გამოვიყენოთ. მაგალითად, აზოტოვანი სასუქის გამოყენება შეიძლება ვეგეტაციის პერიოდში, ანუ მცენარის აღმოცენებიდან ან გადარგვიდან ნაყოფის მოცემის მომენტამდე. ამონიუმის გვარჯილის ანუ აზოტოვანი სასუქის მიცემა ბოსტნეულ კულტურებში წყდება მოსავლის აღებამდე დაახლოებით ერთი თვით ადრე, მაშასადამე, ის უნდა მიეცეს მცენარეს ზრდის პირველ პერიოდში, როდესაც იგი ქმნის მწვანე მასას, იწყებს ყვავილობას და იძლევა ნაყოფს.

- ასე მიცემული სასუქი ნაყოფში არ გადავა?

- ჭარბი დოზა, თავისთავად ცხადია, გადავა ნაყოფში. მაგრამ მე უკვე მოგახსენეთ, რომ სასუქის დოზები უნდა განისაზღვროს ნიადაგის ნაყოფიერებისა და მცენარის მოთხოვნილების მიხედვით. ქიმიური სასუქის გარეშე პროდუქტის მოყვანა ალბათ ძალიან გაგვიჭირდება, მაგრამ სწორად გამოყენების შემთხვევაში ადამიანის ჯანმრთელობას საფრთხე ნამდვილად არ შეექმნება.

- როგორ მიხვდეს მომხმარებელი, გაჯერებულია თუ არა პროდუქტი სასუქით?

- მომხმარებელს ამის გარკვევა ძალიან გაუჭირდება. ამის დადგენა მხოლოდ ლაბორატორიული გამოკვლევებით არის შესაძლებელი. მედიკოსები მრავალ დაავადებას მიაწერენ ნიტრატებს. ნიადაგმცოდნეების, აგროქიმიკოსების, მცენარეთა დამცველების, აგრონომების ვალია, განსაზღვრონ ნიადაგის ნაყოფიერების მიხედვით ამა თუ იმ სასუქის გამოყენების სრული ნორმირება. სხვა თუ არაფერი, სასუქის ჭარბი გამოყენება ფერმერს უფრო ძვირი დაუჯდება. მსხვილი თუ წვრილი ფერმერები ბოლო ხანს სულ უფრო ხშირად იხრებიან ადგილობრივი წარმოების სასუქებისკენ. ასეთია ორგანული ნაკელი, ნეშომპალა, კომპოსტები, აგროვიტა, ბიოჰუმუსი...

- შეესაბამება თუ არა სიმართლეს მოსაზრება, რომ დიდი ზომის ნაყოფი სასუქით არის გაჯერებული?

- დიდი პომიდორი, კიტრი თუ საზამთრო შესაძლოა ნიტრატებით სრულიადაც არ იყოს გაჯერებული; არსებობს ჯიშები, ჰიბრიდები, რომლებიც თავისთავად, ნორმირებული კვების პირობებშიც კი, იძლევა დიდ ნაყოფს. ეს ამა თუ იმ კულტურის ჯიშურ თავისებურებებზეა დამოკიდებული.

- ჰიგიენას თუ შეუძლია მავნე ნივთიერებებისგან დაგვიცვას?

- ხილ-ბოსტნეულის გამდინარე წყლით გარეცხვა აუცილებელია, რადგან მარტო ნიტრატი არ არის ჯანმრთელობისთვის საზიანო - მავნეა კონტაქტური სასუქიც. სახიფათოა ქუჩაში, არასათანადო ჰიგიენურ პირობებში, პროდუქტის გასინჯვა და ყიდვაც კი. სანიტარული ნორმების დაცვა ყველას მოეთხოვება. ეს ჯანმრთელობის აუცილებელი პირობაა.