/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიასახლისის კუთხე

როგორ შევწვათ გოჭი სახლის პირობებში, რომ სასარგებლო და გემრიელი გამოვიდეს

როგორ შევწვათ გოჭი სახლის პირობებში, რომ სასარგებლო და გემრიელი გამოვიდეს
„მკურნალი.გე“-ს რუბრიკის „დიასახლისის კუთხე“ სტუმარია ექიმი კოსმეტოლოგი მაკა ჭავჭანიძე, რომელიც ამავე დროს

გემრიელი კერძების მომზადებითაა ცნობილი. ის „ფეისბუქში“ ჯგუფ „ჩვენი კულინარიის“ ადმინისტრატორია და ჯგუფის წევრებს დაუზარლად უზიარებს საკუთარ გამოცდილებას და რჩევებს კულინარიულ ხრიკებთან დაკავშირებით. ამჯერად მაკა გოჭის შეწვის მისეულ ტექნიკას გაგვიზიარებს, რომლითაც საახალწლოდ თქვენს სტუმრებს ნამდვილად გააოცებთ. ამავე დროს, ღუმელში შემწვარი პროდუქტი ტაფაზე მომზადებულისგან გასხვავებით, ჯანსაღი და სასარგებლოა.

"კარგად გარეცხვა და გაწმენდა რომ უნდა, ყველამ ვიცით. მაგრამ ახალბედა დიასახლისებისთვის ზოგიერთ ნიუანსს მაინც დავწერ. ფეხებთან, ყურებში, წამწამები და სხვა სასურველია ბეწვისგან კარგად გაიწმინდოს. მე პინცეტით ვპუტავ. შემდეგ კარგად მაინც ვტრუსავთ. ყურებს ჩავჭრით 1-2 სმ (გოჭის ზომას გააჩნია) ყბებისკენ და კარგად ამოვასუფთავებთ. ასევე, ყბებსაც ჩავჭრით ყურებისკენ და ისე გადავწევთ, რომ ძვალში გაიხსნას - კანი კი მეტი აღარ ჩაიხეს. შემდეგ ყურებსა და პირში ჩავასხამთ მდუღარე წყალს და ენას კარგად, დანის უკანა მხარით გავაცლით კანს. კიდევ ერთხელ ჩავასხამთ მდუღარე წყალს პირში და ბოლოს კარგად გავრეცხავთ მთლიან გოჭს მსხვილი მარილითა და მჭადის ფქვილით.

ახლა დავიწყეთ შეწვა: წავუსვათ მთლიან გოჭს მარილი, მუცელში - ბლომად აჯიკა, ყურებზე და კუდზე მოვახვევთ ფოლგას და შევდგამთ ღუმელში (მე ელექტრო ღუმელში ვწვავ, 250 გრადუსზე). დაახლოებით 30-40 წუთში გამოვრთავ ღუმელს, გამოვაღებ კარს და წავუსმევ ერთმანეთში არეულ კარაქს, წითელ დაფქვილ წიწაკას, ცოტა ყვითელი ყვავილს, რომელიც წინასწარ ერთმანეთში აზელილი მიდევს საყინელეში. როცა ღუმელი ბოლომდე გაცივდება (გოჭიც შეგრილდება ამასობაში), დავკეტავთ ღუმელის კარს და ისევ ჩავრთავთ 250 გრადუსზე. ანუ გამოვრთეთ, წავუსვით კარაქიანი მასა, გავაგრილეთ და ახლიდან დავიწყეთ შეწვა. ასე გავიმეორებთ სამჯერ. მესამე ჯერზე უკვე ვაძრობთ ფოლგას კუდიდან და ყურებიდან და უკვე ვრთავთ 200გრადუსზე სრულ მზაობამდე. დაახლოებით 2 საათი სჭირდება თავისი დასვენებებიანად. ბოლოს გამოღებამდე მაინც შევარჭოთ დიდი ჩანგალი კისერში და დავაკვირდეთ, რომ სისხლი არ გამოვიდეს. თუ სისხლი არ გამოვიდა და ცოტა ცხიმიანმა წვენმა გამოჟონა, გოჭი მზად არის. ხორცი გამოდის ისეთი ნაზი - პირში დნება, კანი ხასხასა და ხრაკუნაა.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ჩემი დაკვირვება:

1. ზემოდან გოჭს როცა ვუსმევდი აჯიკას, წიწაკისა და ნივრის ნაწილაკები იწვებოდა და შავ წერტილებად ეტყობოდა.

2. გოჭიდან გამოსულ წვენს საცხობი ფირფიტიდან როცა ვიღებდი და ზემოდან ვასხამდი -კანს აშავებდა (ანუ ამუქებდა).

3. ადრე ჯამით ვდგამდი წყალს, რომ გოჭი არ გამომშრალიყო....ახლა აღარ სჭირდება (გაგრილებებისა და კარაქის წასმის გამო);

4. როცა ფოლგას არ ვახვევდი ყურებსა და კუდზე - იწვებოდა.

ასე შემწვარი გოჭი უმჯობესია გრილი დაჭრათ".

თამარ ნეფარიძე

კომენტარები (10)
სოფო
ამ რეცეპტით ვწვავ უკვე 5 წელია და საოცარი გამომდის ხოლმე, უღრმესი მადლობა ასეთი დეტალური აღწერისთვის, ბედნიერ შობა-ახალ წელს გისურვებთ ყველას ❤️❤️❤️
თარიღი : 29-12-2024
ეკა-ელენე
ზუსტად თქვენი რეცეპტით შევწვი და გადასარევი გამომივიდა. დიდი მადლობა, გაიხარეთ!
თარიღი : 12-01-2024
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

მეცნიერებმა პირველად აჩვენეს, თუ როგორ შეიცვალა მსოფლიოში 1850 წლიდან ჰაერის ხარისხი
მეცნიერებმა პირველად აჩვენეს, თუ როგორ შეიცვალა მსოფლიოში 1850 წლიდან ჰაერის ხარისხი
ბრიტანელმა მეცნიერებმა ლიდსის უნივერსიტეტიდან (UOL) კოლეგებთან ერთად ედინბურგის უნივერსიტეტიდან შექმნეს
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

როგორ შევწვათ გოჭი სახლის პირობებში, რომ სასარგებლო და გემრიელი გამოვიდეს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ შევწვათ გოჭი სახლის პირობებში, რომ სასარგებლო და გემრიელი გამოვიდეს

გემრიელი კერძების მომზადებითაა ცნობილი. ის „ფეისბუქში“ ჯგუფ „ჩვენი კულინარიის“ ადმინისტრატორია და ჯგუფის წევრებს დაუზარლად უზიარებს საკუთარ გამოცდილებას და რჩევებს კულინარიულ ხრიკებთან დაკავშირებით. ამჯერად მაკა გოჭის შეწვის მისეულ ტექნიკას გაგვიზიარებს, რომლითაც საახალწლოდ თქვენს სტუმრებს ნამდვილად გააოცებთ. ამავე დროს, ღუმელში შემწვარი პროდუქტი ტაფაზე მომზადებულისგან გასხვავებით, ჯანსაღი და სასარგებლოა.

"კარგად გარეცხვა და გაწმენდა რომ უნდა, ყველამ ვიცით. მაგრამ ახალბედა დიასახლისებისთვის ზოგიერთ ნიუანსს მაინც დავწერ. ფეხებთან, ყურებში, წამწამები და სხვა სასურველია ბეწვისგან კარგად გაიწმინდოს. მე პინცეტით ვპუტავ. შემდეგ კარგად მაინც ვტრუსავთ. ყურებს ჩავჭრით 1-2 სმ (გოჭის ზომას გააჩნია) ყბებისკენ და კარგად ამოვასუფთავებთ. ასევე, ყბებსაც ჩავჭრით ყურებისკენ და ისე გადავწევთ, რომ ძვალში გაიხსნას - კანი კი მეტი აღარ ჩაიხეს. შემდეგ ყურებსა და პირში ჩავასხამთ მდუღარე წყალს და ენას კარგად, დანის უკანა მხარით გავაცლით კანს. კიდევ ერთხელ ჩავასხამთ მდუღარე წყალს პირში და ბოლოს კარგად გავრეცხავთ მთლიან გოჭს მსხვილი მარილითა და მჭადის ფქვილით.

ახლა დავიწყეთ შეწვა: წავუსვათ მთლიან გოჭს მარილი, მუცელში - ბლომად აჯიკა, ყურებზე და კუდზე მოვახვევთ ფოლგას და შევდგამთ ღუმელში (მე ელექტრო ღუმელში ვწვავ, 250 გრადუსზე). დაახლოებით 30-40 წუთში გამოვრთავ ღუმელს, გამოვაღებ კარს და წავუსმევ ერთმანეთში არეულ კარაქს, წითელ დაფქვილ წიწაკას, ცოტა ყვითელი ყვავილს, რომელიც წინასწარ ერთმანეთში აზელილი მიდევს საყინელეში. როცა ღუმელი ბოლომდე გაცივდება (გოჭიც შეგრილდება ამასობაში), დავკეტავთ ღუმელის კარს და ისევ ჩავრთავთ 250 გრადუსზე. ანუ გამოვრთეთ, წავუსვით კარაქიანი მასა, გავაგრილეთ და ახლიდან დავიწყეთ შეწვა. ასე გავიმეორებთ სამჯერ. მესამე ჯერზე უკვე ვაძრობთ ფოლგას კუდიდან და ყურებიდან და უკვე ვრთავთ 200გრადუსზე სრულ მზაობამდე. დაახლოებით 2 საათი სჭირდება თავისი დასვენებებიანად. ბოლოს გამოღებამდე მაინც შევარჭოთ დიდი ჩანგალი კისერში და დავაკვირდეთ, რომ სისხლი არ გამოვიდეს. თუ სისხლი არ გამოვიდა და ცოტა ცხიმიანმა წვენმა გამოჟონა, გოჭი მზად არის. ხორცი გამოდის ისეთი ნაზი - პირში დნება, კანი ხასხასა და ხრაკუნაა.

ჩემი დაკვირვება:

1. ზემოდან გოჭს როცა ვუსმევდი აჯიკას, წიწაკისა და ნივრის ნაწილაკები იწვებოდა და შავ წერტილებად ეტყობოდა.

2. გოჭიდან გამოსულ წვენს საცხობი ფირფიტიდან როცა ვიღებდი და ზემოდან ვასხამდი -კანს აშავებდა (ანუ ამუქებდა).

3. ადრე ჯამით ვდგამდი წყალს, რომ გოჭი არ გამომშრალიყო....ახლა აღარ სჭირდება (გაგრილებებისა და კარაქის წასმის გამო);

4. როცა ფოლგას არ ვახვევდი ყურებსა და კუდზე - იწვებოდა.

ასე შემწვარი გოჭი უმჯობესია გრილი დაჭრათ".

თამარ ნეფარიძე