/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის აღზრდა
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიასახლისის კუთხე

აუცილებლად წასაკითხი! რატომ არის აუცილებელი მოხარშვამდე ბურღულის დალბობა

აუცილებლად წასაკითხი! რატომ არის აუცილებელი მოხარშვამდე ბურღულის დალბობა
მარცვლეული და ბურღულეული პროდუქტები ფიტინის მჟავას შეიცავს. კვლევებით კი დამტკიცებულია, რომ ფიტინის მჟავა ბლოკავს ორგანიზმის მიერ მაგნიუმის, კალციუმის, რკინისა და ცინკის ათვისებას და ანემიისა და ალერგიულობის გამომწვევ მიზეზად გვევლინება.

ისიც დადასტურებულია, რომ რაქიტისა და ოსტეოპოროზის გამომწვევი მიზეზი კალციუმის უკმარისობაა, რასაც საკვებში ფიტინის მჟავის სიჭარბე იწვევს. საბედნიეროდ, საშიში მჟავის გარდა, მარცვლეული და ბურღული სასარგებლო ფერმენტებსაც შეიცავს. მაგალითად, ფერმენტ ფიტაზას, რომელიც პროდუქტის დალბობის დროს აქტიურდება და საშიში ფიტინის მჟავის დაშლას იწვევს.

სხვათა შორის, ჩვენი ბებიები ბურღულეულს მოხარშვის წინ აუცილებლად ალბობდნენ. შესაძლოა, მათ არაფერი იცოდნენ კონკრეტულად ფიტინის მჟავის შესახებ და რაღაც გამოცდილებაზე დაყრდნობით იქცეოდნენ ასე, თუმცა ჩვენთვის ხომ უკვე ცნობილია?! ამიტომ სხვადასხვა ქრონიკული დაავადების მქონე ადამიანებმა დაულბობელი ბურღულეულის მოხმარება მინიმუმამდე უნდა დაიყვანონ ან საერთოდ ამოიღონ რაციონიდან.

როგორ დავალბოთ ბურღული?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დალბობის პროცესისთვის მხოლოდ თბილი წყალი და ნატურალური სიმჟავე (ვაშლის ძმარი, ლიმონის წვენი, მაწონი ან კეფირი) დაგჭირდებათ.

ჭურჭელი, რომელშიც ბურღულს დაალბობთ, პლასტიკატის არ უნდა იყოს. ბურღულს იმდენი წყალი დაასხით, რომ მთლიანად დაიფაროს.

ყოველ ერთ ჭიქა წყალზე შეურიეთ 1 სუფრის კოვზი ვაშლის ძმარი ან ლიმონის წვენი. ჭურჭელს თავზე დააფარეთ და თბილ ადგილას დადგით.

გაითვალისწინეთ, რომ ფიტაზას ფერმენტის აქტივაციისთვის საჭიროა 12-დან 18 საათამდე.

ზოგიერთი სახეობის ბრინჯი, წიწიბურა და ხორბალი დიდი რაოდენობით ფიტინის მჟავას არ შეიცავს, ამიტომ მათი დალბობა 7-9 საათითაც შეიძლება. სამაგიეროდ, დიდი რაოდენობის მჟავას შეიცავს ქატო, ამიტომ მისი გამოყენება ხანგრძლივი დალბობის გარეშე რეკომენდებული არ არის.

დალბობის შემდეგ ბურღული კარგად უნდა გარეცხოთ და მოსახარშად დადგათ. გაითვალისწინეთ, რომ ასე დამუშავებული ბურღული გაცილებით სწრაფად იხარშება.

დალბობის პროცესის შედეგად ბურღულეული ვიტამინებით, მინერალებით და ფერმენტებით მდიდრდება და ორგანიზმი პროდუქტს სამჯერ უფრო სწრაფად გადაამუშავებს.

რომელ პროდუქტს რამდენი დრო სჭირდება დასალბობად?

შვრია/შვრიის ფანტელი - 8-12 საათი;

ყავისფერი ბრინჯი - 12 საათი;

თეთრი ბრინჯი - 9 საათი;

ქერი - 6 საათი;

წიწიბურა - 5 საათი;

ფეტვი - 5 საათი.

გაითვალისწინეთ, რომ დალბობას საჭიროებს აბსოლუტურად ყველა ბურღული და მარცვლეული. ამას განსაკუთრებული ძალისხმევა არ სჭირდება, უბრალოდ, კერძის მომზადება ერთი დღით ადრე უნდა დაგეგმოთ. დანარჩენს, თქვენს ნაცვლად, დრო გააკეთებს.

ნანა კალანდაძე

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რამდენიმე რჩევა იდეალური სისუფთავის შესანარჩუნებლად
რამდენიმე რჩევა იდეალური სისუფთავის შესანარჩუნებლად
როგორ მოვიშოროთ თავიდან კანალიზაციის უსიამოვნო სუნი
სრულად
ჯანსაღი კვება და ქართული სამზარეულო
ჯანსაღი კვება და ქართული სამზარეულო
ჯანსაღი კვების აუცილებლობა ცალსახაა. მრავალი პროფესიონალის მიერ კვება განიხილება, როგორც უმთავრესი ფაქტორი ადამიანის ორგანიზმის პოზიტიური თუ ნეგატიური ფუნქციონირებისთვის.
სრულად
ხუთი ყველაზე გავრცელებული შეცდომა საყოფაცხოვრებო ნივთების ყიდვისას
ხუთი ყველაზე გავრცელებული შეცდომა საყოფაცხოვრებო ნივთების ყიდვისას
გაყიდვების სეზონზე ძალიან ადვილია თავის დაკარგვა და ძალიან ძნელი – ყველაფრის ყიდვის სურვილის დათრგუნვა.
სრულად
რამდენად ხშირად უნდა მოწმინდოთ  იატაკი ტუალეტსა და აბაზანაში?
რამდენად ხშირად უნდა მოწმინდოთ იატაკი ტუალეტსა და აბაზანაში?
ტუალეტი და აბაზანა ის ადგილებია, სადაც ჰიგიენა განსაკუთრებულ როლს ასრულებს.
სრულად
საწებლის მომზადება ზაფხულიდან იწყება
საწებლის მომზადება ზაფხულიდან იწყება
გთავაზობთ რამდენიმე საწებლის რეცეპტს:
სრულად
დავივიწყოთ მავნე საყოფაცხოვრებო ჩვევები
დავივიწყოთ მავნე საყოფაცხოვრებო ჩვევები
ადამიანები მავნე ჩვევებისგან გათავისუფლებას გამუდმებით ცდილობენ.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
კატეგორია : დერმატოლოგია

-გამარჯობა, მაქვს ძალიან ცხიმიანი სახის კანი და სკალპი. ყოველდღიურად ვიყენებ სახის დასაბან საშუალებას, მზისგან დამცავს ცხიმიანი კანისთვის , ასევე მაკიაჟის ტარების დროს ვიყენებ მშრალ პროდუქტებს , ვიფიქსირებ პუდრითაც , მაგრამ , მიუხედავად ამ ყველაფრისა, კანი კვლავ ცხიმიანდება , საშინლად ბზინავს და მაკიჟი თითქოს ,,დნება” სახეზე , განსაკუთრებით ეს პრობლემა შეიმჩნევა მზისგან დამცავის გამოყენებისას , თუმცა მისი რუტინიდან ამოღებაც არ მსურს . ანალოგიურად ხდება თმაზეც , მაქვს შერჩეული ცხიმიანი თმისთვის შამპუნი , მაგრამ ყოველ დღე მაინც დასაბანი ხდება. მაინტერესებს , რისი ბრალი შეიძლება იყოს ,მაგალითად, კვების რაციონს , ცხოვრების სტილს ან ვიტამინების ნაკლებოდბიდან ხომ არ გამომდინარეობს…

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

აუცილებლად წასაკითხი! რატომ არის აუცილებელი მოხარშვამდე ბურღულის დალბობა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

აუცილებლად წასაკითხი! რატომ არის აუცილებელი მოხარშვამდე ბურღულის დალბობა

ისიც დადასტურებულია, რომ რაქიტისა და ოსტეოპოროზის გამომწვევი მიზეზი კალციუმის უკმარისობაა, რასაც საკვებში ფიტინის მჟავის სიჭარბე იწვევს. საბედნიეროდ, საშიში მჟავის გარდა, მარცვლეული და ბურღული სასარგებლო ფერმენტებსაც შეიცავს. მაგალითად, ფერმენტ ფიტაზას, რომელიც პროდუქტის დალბობის დროს აქტიურდება და საშიში ფიტინის მჟავის დაშლას იწვევს.

სხვათა შორის, ჩვენი ბებიები ბურღულეულს მოხარშვის წინ აუცილებლად ალბობდნენ. შესაძლოა, მათ არაფერი იცოდნენ კონკრეტულად ფიტინის მჟავის შესახებ და რაღაც გამოცდილებაზე დაყრდნობით იქცეოდნენ ასე, თუმცა ჩვენთვის ხომ უკვე ცნობილია?! ამიტომ სხვადასხვა ქრონიკული დაავადების მქონე ადამიანებმა დაულბობელი ბურღულეულის მოხმარება მინიმუმამდე უნდა დაიყვანონ ან საერთოდ ამოიღონ რაციონიდან.

როგორ დავალბოთ ბურღული?

დალბობის პროცესისთვის მხოლოდ თბილი წყალი და ნატურალური სიმჟავე (ვაშლის ძმარი, ლიმონის წვენი, მაწონი ან კეფირი) დაგჭირდებათ.

ჭურჭელი, რომელშიც ბურღულს დაალბობთ, პლასტიკატის არ უნდა იყოს. ბურღულს იმდენი წყალი დაასხით, რომ მთლიანად დაიფაროს.

ყოველ ერთ ჭიქა წყალზე შეურიეთ 1 სუფრის კოვზი ვაშლის ძმარი ან ლიმონის წვენი. ჭურჭელს თავზე დააფარეთ და თბილ ადგილას დადგით.

გაითვალისწინეთ, რომ ფიტაზას ფერმენტის აქტივაციისთვის საჭიროა 12-დან 18 საათამდე.

ზოგიერთი სახეობის ბრინჯი, წიწიბურა და ხორბალი დიდი რაოდენობით ფიტინის მჟავას არ შეიცავს, ამიტომ მათი დალბობა 7-9 საათითაც შეიძლება. სამაგიეროდ, დიდი რაოდენობის მჟავას შეიცავს ქატო, ამიტომ მისი გამოყენება ხანგრძლივი დალბობის გარეშე რეკომენდებული არ არის.

დალბობის შემდეგ ბურღული კარგად უნდა გარეცხოთ და მოსახარშად დადგათ. გაითვალისწინეთ, რომ ასე დამუშავებული ბურღული გაცილებით სწრაფად იხარშება.

დალბობის პროცესის შედეგად ბურღულეული ვიტამინებით, მინერალებით და ფერმენტებით მდიდრდება და ორგანიზმი პროდუქტს სამჯერ უფრო სწრაფად გადაამუშავებს.

რომელ პროდუქტს რამდენი დრო სჭირდება დასალბობად?

შვრია/შვრიის ფანტელი - 8-12 საათი;

ყავისფერი ბრინჯი - 12 საათი;

თეთრი ბრინჯი - 9 საათი;

ქერი - 6 საათი;

წიწიბურა - 5 საათი;

ფეტვი - 5 საათი.

გაითვალისწინეთ, რომ დალბობას საჭიროებს აბსოლუტურად ყველა ბურღული და მარცვლეული. ამას განსაკუთრებული ძალისხმევა არ სჭირდება, უბრალოდ, კერძის მომზადება ერთი დღით ადრე უნდა დაგეგმოთ. დანარჩენს, თქვენს ნაცვლად, დრო გააკეთებს.

ნანა კალანდაძე