/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიასახლისის კუთხე

ქვაბებისა და ტაფების შერჩევის რამდენიმე წესი

ქვაბებისა და ტაფების შერჩევის რამდენიმე წესი
ჭურჭლის შეძენისას ყოველი დიასახლისი უწინარესად იმის გარკვევას ცდილობს,

რამდენად უვნებელია ის ჯანმრთელობისთვის, რამდენ ხანს ძლებს, ხომ არ ცვდება რამდენიმე გამოყენების შემდეგ... ხარისხიანი ჭურჭლის შერჩევა ნამდვილად არ არის ადვილი.

უპირველეს ყოვლისა, ყურადღება უნდა მივაქციოთ იმ ლითონის სისქეს, რომლისგანაცაა დამზადებული ქვაბი ან ტაფა. გაცხელებისა და გაცივებისას თხელი ლითონის ნაკეთობამ შესაძლოა დეფორმაცია განიცადოს, ფორმადაკარგული ჭურჭელი კი ქურაზე მყარად ვეღარ ჩერდება, „ცეკვავს“ და კერძის მოსამზადებლად არც ისე მოხერხებულია, ამიტომ შეარჩიეთ ისეთი ქვაბი და ტაფა, რომელსაც კედელი 2 მმ-ზე ნაკლები სისქისა არ ექნება.

სახელურები ჭურჭელს ჭანჭიკით მიმაგრებულიც შეიძლება ჰქონდეს და მიდუღებულიც. უპირატესობა მიანიჭეთ ერთიან მიდუღებულ სახელურებს - ისინი ბევრად უფრო პრაქტიკულია, რადგან მიმაგრებული სახელური შეიძლება უდროო დროს მოძვრეს.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ზოგ ქვაბს და ტაფას პლასტმასის სახელურები აქვს. ასეთი ჭურჭლის გაზქურაზე დადგმა არ არის რეკომენდებული, რადგან პლასტმასა შეიძლება გადნეს და მძაფრი, უსიამოვნო სუნი აუვიდეს. ელექტროქურა ამ მხრივ უსაფრთხოა.

ტეფლონისზედაპირიანი ჭურჭლის შეძენისას ფულს ნუ დაზოგავთ. რაც უფრო ძვირია ჭურჭელი, მით უფრო ხარისხიანი მასალისაა. ეს, უპირველეს ყოვლისა, ეხება საღებავებს, რომლითაც ტეფლონის ჭურჭელს ფარავენ. საღებავის ხარისხს პირდაპირი კავშირი აქვს ნაკეთობის ფასთან. უბრალო, იაფფასიანი საღებავი სწრაფად ხუნდება და იწვება, განსაკუთრებით - გაზქურაზე. ასეთ ჭურჭელს ნუ მოუსვამთ ლითონის კოვზს - ის ზედაპირს დაკაწრავს, რაც საგრძნობლად შეამცირებს ჭურჭლის გამოყენების ვადას. ტეფლონისსაფარველიანი ჭურჭლის ღირსება ის არის, რომ მასში საკვები პრაქტიკულად არასოდეს იწვება.

განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიექცეს ჭურჭლის მასალას. დღეს მეტად პოპულარულია უჟანგავი ფოლადის ქვაბები და ტაფები. ეს ლითონი სრულიად უვნებელია, არ გამოყოფს მავნე ნივთიერებებს კერძის მომზადების დროს, თუმცა მაინც შეიცავს ალერგიულ კომპონენტს - ნიკელს.

ალუმინის ჭურჭელს უკვე იშვიათად იყენებენ. თუ ძველი დროიდან შემოგრჩათ, შეგიძლიათ, თამამად გამოიყენოთ, მაგრამ გახსოვდეთ, მზა კერძის ალუმინის ჭურჭელში შენახვა არ შეიძლება, რადგან კერძში არსებული მჟავა, სუსტიც კი, რეაქციაში შედის ალუმინთან, რის შედეგადაც გამოიყოფა მავნე ნივთიერებები, რომლებიც საჭმელში გადადის.

კერძის მოსამზადებლად შესანიშნავია მომინანქრებული ჭურჭელი. ის თანაბრად ცხელდება და დიდხანს გამოიყენებთ. მისი ერთადერთი ნაკლი მომინანქრებული ზედაპირის სისუსტეა, რომელიც ადვილად შეიძლება ამოტყდეს.

ხორცისა და ბოსტნეულის მოშუშვა თუჯის ქვაბში ჯობს, რადგან ადვილად არ იწვავს.

ხარისხიანი, მაგრამ ძვირია კერამიკული და ცეცხლგამძლე მინის ჭურჭელი. ის უვნებელია, არ შეიცავს ლითონის ნაწილაკებს და შეიძლება მისი მიკროტალღურ ღუმელში შედგმაც.

შეარჩიეთ რელიეფურფსკერიანი ქვაბები და ტაფები, რადგან ასეთ ფსკერზე კერძის მიწვის ალბათობა ნაკლებია.

უპირატესობა მიანიჭეთ ქვაბებს, რომელთა თავსახურსაც ორთქლის გამოსაშვები ხვრელი აქვს - კერძის მომზადებისას მისი მოხდა აღარ დაგჭირდებათ.

ცხადია, უმნიშვნელოვანესია ჭურჭლის დიზაინიც - ის მიმზიდველი უნდა იყოს და მოსწონდეს თავად დიასახლისს.

სამზარეულო გაცილებით ლამაზი და მყუდრო გამოვა, თუ ყველა დეტალი, ჭურჭლითა და სამზარეულოს ავეჯით დაწყებული, ფარდებითა თუ ჟალუზებით დამთავრებული, ერთსა და იმავე სტილში იქნება შერჩეული.

ეცადეთ, სამზარეულოს ატრიბუტები პრაქტიკულიც იყოს, რათა მათი წმენდა, გარეცხვა და მოვლა გაგიადვილდეთ.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

მენინგიტის საწინააღმდეგო ვაქცინა იქნება ცხვირის წვეთების სახით
მენინგიტის საწინააღმდეგო ვაქცინა იქნება ცხვირის წვეთების სახით
უწყინარი ბაქტერია Neisseria lactamica (N. Lactamica) ჯანმრთელი ადამიანის, უფრო ხშირად ბავშვების ცხვრ-ხახაში ბინადრობს.
სრულად
გრიპის საწინააღმდეგო ვაქცინაცია
გრიპის საწინააღმდეგო ვაქცინაცია
სეზონური გრიპის საწინააღმდეგო ვაქცინაცია გრიპის ვირუსისგან თავდაცვის უსაფრთხო და ეფექტური მეთოდია.
სრულად
რატომ, როდის და როგორ უნდა ავცრათ ბავშვი
რატომ, როდის და როგორ უნდა ავცრათ ბავშვი
უკანასკნელ პერიოდში, სავალდებულო აცრებთან დაკავშირებით, საზოგადოებრივი აზრი სამ ძირითად ჯგუფად გაიყო:
სრულად
ყველაფერი ცოფის აცრებზე
ყველაფერი ცოფის აცრებზე
ცოფი (ლათინურად „რაბიეს“) მეტად საშიში, მომაკვდინებელი დაავადებაა.
სრულად
ვაქცინა და ვაქცინაცია
ვაქცინა და ვაქცინაცია
ვაქცინაცია, იგივე აცრა – სამედიცინო პროცედურაა, რომლის დროსაც ორგანიზმში
სრულად
„მკურნალის“ პასუხი გრიპის ვაქცინაციისადმი აგრესიულად განწყობილ ადამიანებს
„მკურნალის“ პასუხი გრიპის ვაქცინაციისადმი აგრესიულად განწყობილ ადამიანებს
მას შემდეგ, რაც ჩვენს საიტზე დავიწყეთ გრიპის დამდეგი სეზონისთვის პრევენციული აცრების შესახებ ინფორმაციის გამოქვეყნება
სრულად
აცრის ეფექტურობა ადამიანის ასაკზეა დამოკიდებული
აცრის ეფექტურობა ადამიანის ასაკზეა დამოკიდებული
ჩიკაგოს უნივერსიტეტის ექსპერტებმა დაადგნეს, მოსახლეობის რომელ ჯგუფშია გრიპით დასნებოვნების ყველაზე მაღალი რისკი.
სრულად
ვის ჩაუტარდება გრიპის საწინააღმდეგო აცრა უფასოდ?
ვის ჩაუტარდება გრიპის საწინააღმდეგო აცრა უფასოდ?
ხათუნა ზახაშვილი - დაავადებათა კონტროლისა და საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ეროვნული ცენტრის გადამდებ დაავადებათა დეპარტამენტის უფროსი.2017-2018 წლების გრიპის სეზონისთვის, საქართველოში ვაქცინაციისათვის რისკის პრიორიტეტულ ჯგუფებად განისაზღვრა:
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

ქვაბებისა და ტაფების შერჩევის რამდენიმე წესი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ქვაბებისა და ტაფების შერჩევის რამდენიმე წესი

რამდენად უვნებელია ის ჯანმრთელობისთვის, რამდენ ხანს ძლებს, ხომ არ ცვდება რამდენიმე გამოყენების შემდეგ... ხარისხიანი ჭურჭლის შერჩევა ნამდვილად არ არის ადვილი.

უპირველეს ყოვლისა, ყურადღება უნდა მივაქციოთ იმ ლითონის სისქეს, რომლისგანაცაა დამზადებული ქვაბი ან ტაფა. გაცხელებისა და გაცივებისას თხელი ლითონის ნაკეთობამ შესაძლოა დეფორმაცია განიცადოს, ფორმადაკარგული ჭურჭელი კი ქურაზე მყარად ვეღარ ჩერდება, „ცეკვავს“ და კერძის მოსამზადებლად არც ისე მოხერხებულია, ამიტომ შეარჩიეთ ისეთი ქვაბი და ტაფა, რომელსაც კედელი 2 მმ-ზე ნაკლები სისქისა არ ექნება.

სახელურები ჭურჭელს ჭანჭიკით მიმაგრებულიც შეიძლება ჰქონდეს და მიდუღებულიც. უპირატესობა მიანიჭეთ ერთიან მიდუღებულ სახელურებს - ისინი ბევრად უფრო პრაქტიკულია, რადგან მიმაგრებული სახელური შეიძლება უდროო დროს მოძვრეს.

ზოგ ქვაბს და ტაფას პლასტმასის სახელურები აქვს. ასეთი ჭურჭლის გაზქურაზე დადგმა არ არის რეკომენდებული, რადგან პლასტმასა შეიძლება გადნეს და მძაფრი, უსიამოვნო სუნი აუვიდეს. ელექტროქურა ამ მხრივ უსაფრთხოა.

ტეფლონისზედაპირიანი ჭურჭლის შეძენისას ფულს ნუ დაზოგავთ. რაც უფრო ძვირია ჭურჭელი, მით უფრო ხარისხიანი მასალისაა. ეს, უპირველეს ყოვლისა, ეხება საღებავებს, რომლითაც ტეფლონის ჭურჭელს ფარავენ. საღებავის ხარისხს პირდაპირი კავშირი აქვს ნაკეთობის ფასთან. უბრალო, იაფფასიანი საღებავი სწრაფად ხუნდება და იწვება, განსაკუთრებით - გაზქურაზე. ასეთ ჭურჭელს ნუ მოუსვამთ ლითონის კოვზს - ის ზედაპირს დაკაწრავს, რაც საგრძნობლად შეამცირებს ჭურჭლის გამოყენების ვადას. ტეფლონისსაფარველიანი ჭურჭლის ღირსება ის არის, რომ მასში საკვები პრაქტიკულად არასოდეს იწვება.

განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიექცეს ჭურჭლის მასალას. დღეს მეტად პოპულარულია უჟანგავი ფოლადის ქვაბები და ტაფები. ეს ლითონი სრულიად უვნებელია, არ გამოყოფს მავნე ნივთიერებებს კერძის მომზადების დროს, თუმცა მაინც შეიცავს ალერგიულ კომპონენტს - ნიკელს.

ალუმინის ჭურჭელს უკვე იშვიათად იყენებენ. თუ ძველი დროიდან შემოგრჩათ, შეგიძლიათ, თამამად გამოიყენოთ, მაგრამ გახსოვდეთ, მზა კერძის ალუმინის ჭურჭელში შენახვა არ შეიძლება, რადგან კერძში არსებული მჟავა, სუსტიც კი, რეაქციაში შედის ალუმინთან, რის შედეგადაც გამოიყოფა მავნე ნივთიერებები, რომლებიც საჭმელში გადადის.

კერძის მოსამზადებლად შესანიშნავია მომინანქრებული ჭურჭელი. ის თანაბრად ცხელდება და დიდხანს გამოიყენებთ. მისი ერთადერთი ნაკლი მომინანქრებული ზედაპირის სისუსტეა, რომელიც ადვილად შეიძლება ამოტყდეს.

ხორცისა და ბოსტნეულის მოშუშვა თუჯის ქვაბში ჯობს, რადგან ადვილად არ იწვავს.

ხარისხიანი, მაგრამ ძვირია კერამიკული და ცეცხლგამძლე მინის ჭურჭელი. ის უვნებელია, არ შეიცავს ლითონის ნაწილაკებს და შეიძლება მისი მიკროტალღურ ღუმელში შედგმაც.

შეარჩიეთ რელიეფურფსკერიანი ქვაბები და ტაფები, რადგან ასეთ ფსკერზე კერძის მიწვის ალბათობა ნაკლებია.

უპირატესობა მიანიჭეთ ქვაბებს, რომელთა თავსახურსაც ორთქლის გამოსაშვები ხვრელი აქვს - კერძის მომზადებისას მისი მოხდა აღარ დაგჭირდებათ.

ცხადია, უმნიშვნელოვანესია ჭურჭლის დიზაინიც - ის მიმზიდველი უნდა იყოს და მოსწონდეს თავად დიასახლისს.

სამზარეულო გაცილებით ლამაზი და მყუდრო გამოვა, თუ ყველა დეტალი, ჭურჭლითა და სამზარეულოს ავეჯით დაწყებული, ფარდებითა თუ ჟალუზებით დამთავრებული, ერთსა და იმავე სტილში იქნება შერჩეული.

ეცადეთ, სამზარეულოს ატრიბუტები პრაქტიკულიც იყოს, რათა მათი წმენდა, გარეცხვა და მოვლა გაგიადვილდეთ.