ფარმაკოლოგია

წამლებისა და ცალკეული პროდუქტის ერთობლიობა საშიშ დაავადებებს იწვევს

წამლებისა და ცალკეული პროდუქტის ერთობლიობა საშიშ დაავადებებს იწვევს
კალიფორნიის უნივერსიტეტში დაადგინეს, რომ ანტიბიოტიკისა და ცხიმიანი საკვების ერთობლიობა მკვეთრად უარყოფით ეფექტს იწვევს. კვლევა ჩატარდა 43 ჯანმრთელი და 49 გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის მქონე პაციენტის მონაწილეობით.

ანალიზმა აჩვენა, რომ ანტიბიოტიკისა და ცხიმიანი საკვების ერთობლიობა ზრდიდა კრონის დაავადების განვითარების რისკს. თავისთვად ცხიმიანი საკვები რისკს 2,8-ჯერ ზრდიდა, ხოლო ანტიბიოტიკი რაციონის დამოუკიდებლად 3,9-ჯერ.

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ანტიბიოტიკისა და ცხიმიანი საკვების ერთობლიობა არღვევდა ნაწლავის ლორწოვანი გარსის უჯრედების მიტოქონდრიების ("ენერგეტიკული სადგური") მუშაობას. შედეგად, იბლოკებოდა ჟანგბადის უტილიზაციის უნარი. ნაწლავში  იქმნება არასაიმედო გარემო სასარგებლო ბაქტერიებისთვის და იზრდება ანთების გამომწვევი
ენტერობაქტერიის კონცენტრაცია.