რატომ უნდა შევაჩეროთ არჩევანი სასმელებიდან სტაფილოს წვენზე?
ის მდიდარია C და A ვიტამინებით. დაბალკალორიულია და უმარავ საკვებ ნივთიერებას შეიცავს. მათ შორის, ვიტამინ K-ს და კალიუმს.
სტაფილოს წვენი ანტიოქსიდანტ ლუთეინისა და ზეაქსანტინის მოქმედებას ასტიმულიებს.
მნიშვნელოვანია მასში შემავალი ბეტა-კაროტინიც, რომელიც სტაფილოს შეფერილობას განაპირობებს. ბეტა-კაროტინს ორგანიზმი A ვიტამინად გარდაქმნის.
• თვალები
სტაფილოს წვენი დიდი რაოდენობით საკვებ ნივთიერებებს შეიცავს, რომლებიც სასარგებლოა მხედველობისთვის.
A ვიტამინი ჯანმრთელი თვალის უმთავრესი კომპონენტია. სწორედ ამ ვიტამინის ნაკლებობა ასოცირდება სიბრმავესთან და თვალის ასაკობრივ დაავადებებთან. ლუთეინისა და ზეაქსტინის ანტიოქსიდანტები, რომლებსაც სტაფილო შეიცავს, თვალში გროვდება და მათ სიჯანსაღეს განაპირობებს.
• იმუნური სისტემა
სტაფილოს წვენში შემავალი A და C ვიტამინები იმუნურ სისტემას აძლიერებენ.
ის ასევე B6 ვიტამინს შეიცავს, მისი ნაკლებებობა იმუნური სისტემის სისუსტეს იწვევს.
• სისხლში შაქრის კონტროლი
სტაფილოს წვენი სისხლში შაქრის შემცველობას ამცირებს. ვინაიდან, ის პრობიოტიკებს შეიცავს.
მას, ასევე დაბალი გლიკემიური ინდექსი აქვს.
• კანი
ერთ ჭიქა სტაფილოს წვენში შემავალი C ვიტამინი 20%-ით უზუნველჰყოფს კოლაგენის გამომუშავებას.
აღნიშნული ბოჭკოვანი ცილა კი უმნიშვნელოვანესია კანის სიჯანსაღისათვის და ელასტიკურობისთვის.
სტაფილოს წვენი კანის თავისუფალ რადიკალებს ებრძვის. მასში შემავალი ბეტა კაროტინი მზის ულტრაიისფერი სხივებისგან იცავს კანს.
• ჯანმრთელი გული
სტაფილოს წვენი გულის დაავადებების განვითარების რიკს ამცირებს. ის კალიუმის კარგი წყაროა. აღნიშნული მინერალი კი მნიშვნელოვან როლს თამაშობს არტერიული წნევის რეგულირებაში.
კალიუმის დიეტა არტერიული წნევისა და ინსულტისაგან გვიცავს.
3 თვიანმა კვლევამ, რომელშიც 17 წლის მოზარდები (მათ მაღალი ქოლესტერინის დონე აღენიშნებოდათ, ასევე ტრიგლიცერიდები მომატებული ჰქონდათ) მონაწილეობდნენ, აჩვენა, რომ დღეში 2 ჭიქა სტაფილოს წვენის მიღება ლიპიდების დაჟანგვას ამცირებს, ხოლო სისხლში ანტიოქსიდანტების რაოდენობას ზრდის. ეს კი მეტყველებს იმ ფაქტზე, რომ სტაფილოს წვენი გულის დაავადებების განვითარების რისკს საგრძნობლად ამცირებს.
• ღვიძლი
სტაფილოში შემავალი კაროტინები ღვიძლს იცავს და ანთების საწინააღმდეგო თვისებები აქვთ. ისინი ღვიძლს გაცხიმოვნებისგან იცავენ.