ორსულობისას ნიგვზის ჭამა ბავშვის ინტელექტს ამაღლებს
საინტერესო კავშირი - ყველაზე მაღალგანვითარებული, ყურადღების, კონცენტრაციისა და დამახსოვრების მაღალი უნარებით გამორჩეულები აღმოჩნდნენ ის ბავშვები, რომელთა დედებიც ორსულობის პირველ ტრიმესტრში ინტენსიურად მიირთმევდნენ ნიგოზს.
საკვლევი ბავშვების კოგნიტიურ ფუნქციებს მეცნიერები განვითარების სხვადასხვა ეტაპზე აანალიზებდნენ (18 თვის, 5 წლისა და 8 წლის ასაკში). სპეციალისტთა განცხადებით, ნოგოზის ასეთი დადებითი ეფექტი შესაძლოა განპირობებული იყოს იმით, რომ ის მდიდარია ფოლიუმისა და ასევე ომეგა-3 და ომეგა-6 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებსაც ნერვულ ქსოვილში (განსაკუთრებით შუბლის წილში, რომელთანაც დაკავშირებულია ინტელექტის განვითარება) დაგროვების ტენდეცია აქვთ.
თინათინ გოცაძე