რომელი პროდუქტი ახდენს ნაწლავის კიბოს პროვოცირებას
აშშ-ს დანა-ფარბერის ონკოლოგიის ინსტიტუტის მეცნიერების კვლევამ აჩვენა, რომ რაციონი, რომელიც შეიცავს წითელ ხორცს უარყოფითად მოქმედებს მსხვილი ნაწლავის უჯრედებზე. კერძოდ წარმოქმნის მათში ე.წ. მაალკილირებელ მუტაციურ სიგნატურებს.
ნაწლავის კიბოთი დაავადებული 900 პაციენტის დნმ-ის შესწავლის შედეგად, მკვლევარებმა გამოარკვიეს, რომ წითელი ხორცის მოხმარებისას, ნაწლავის ქსოვილის დაზიანება გაცილებით ხშირად აღინიშნებოდა. ამასთან, ადამიანის ცხოვრების წესთან დაკავშირებული სხვა ფაქტორები უმნიშვნელო აღმოჩნდა.
ამას გარდა, გაირკვა, რომ დნმ-ის ამგვარი დაზიანება ლეტალურ გამოსავალ თითქმის 50%-ით უფრო ხშირად იწვევდა.
აღსანიშნავია, რომ კოლორექტალური კიბო ერთერთი ყველაზე გავრცელებული ონკოლოგიური დაავადებაა და მის განვითარებას განაპირობებს არა მარტო კვება და ცხოვრების წესი. ამიტომ ყველა ადამიანმა, 50 წლის შემდეგ, უნდა ჩაიტაროს სკრინიგული კვლევა და კოლონოსკოპია.