რომელ მცენარეებში ეძებენ მეცნიერები კიბოს საპროფილაქტიკო საშუალებას - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელ მცენარეებში ეძებენ მეცნიერები კიბოს საპროფილაქტიკო საშუალებას

თუმცა, მეცნიერული დასაბუთებები ამ კუთხით სადღეისოდ რამდენადმე შეზღუდულია. კვლევები ინტესიურად მიმდინარეობს და ჯერ კიდევ ბევრ სიახლეს გვამცნობს. ამ ეტაპზე ცნობილია, რომ ფიტოქიმიური ნივთიერებები ქიმიურად არაერთგვაროვანი მცენარეული შენაერთებია, რომლებიც სხვადასხვა ფუნქციას ასრულებს, აღადგენს მცენარეთა დაზიანებულ ქსოვილებს, აფრთხობს ინფექციურ აგენტებს და სხვა. ისინი ხშირად მცენარის ცალკეული ნაწილების სპეციფიკურ შეფერილობას უზრუნველყოფს, გემოსა და არომატს ანიჭებს მათ.

ცნობილია ისიც, რომ ფიტოქიმიური ნივთიერებები კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს ადამიანის ორგანიზმზე, მაგალითად, ბევრ მათგანს ანტიოქსიდანტური, ანთების საწინააღმდეგო და ანტიპროლიფერაციული მოქმედება გააჩნია.

სადღეისოდ მეცნიერები კიბოს საწინააღმდეგო ეფექტს რამდენიმე ფიტოქიმიურ ნაერთს მიაწერენ. ესენია:

• გენისტეინი (სოიადან მიღებული),

• კურკუმინი (კურკუმას ფესურებიდან გამოყოფილი),

• რესვერატროლი (რომელსაც ყურძნის მარცვლების კანი შეიცავს),

• ლიკოპინი (რომელიც უხვადაა პომიდროში).

მცენარეული პროდუქტებით გამდიდრებული დიეტა მეტად აქტუალურია, რადგან ორგანიზმს იცავს ბევრი პათოლოგიის, მათ შორის სიმსივნური დაავადების აღმოცენებისაგან. ასე რომ, უხვად ჩართეთ საკვებ რაციონში პომიდორი, ნიორი, ხახვი, გარგარი, სტაფილო, სოია, ყურძენი, კენკროვნები და სხვა.

თინათინ გოცაძე