ხახვისებრთა ოჯახის ბოსტნეული კიბოსგან დაცვის საუკეთესო საშუალებადაა მიჩნეული - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ხახვისებრთა ოჯახის ბოსტნეული კიბოსგან დაცვის საუკეთესო საშუალებადაა მიჩნეული

განვითარების რისკი შეამციროს. კვლევა ჩატარდა 833 დაავადებული და ამდენივე ჯანმრთელი (საკონტროლო ჯგუფი) მოხალისის მონაწილეობით. მხედველობაში მიიღებოდა კვლევის მონაწილეთა კვების ზოგადი რაციონი და ცალკეული პროდუქტების მოხმარების სიხშირე.

მეცნიერებმა გამოავლინეს კოლორექტალური კიბოს რისკის შემცირება ორივე სქესის იმ მოხალისეებში, რომლებიც აქტიურად მოიხმარდნენ ხახვისებრთა ოჯახის ბოსტნეულს - ნიორი, მწვანე ნიორი, პრასი, მწვანე ხახვი და ხახვი.

ადამიანებში, რომლებიც ყველაზე ბევრ ხახვისებრთა ოჯახის ბოსტნეულს იღებდნენ, კოლორექტალური კიბოს განვითარების რისკი 79%-ით მცირდებოდა მათთან შედარებით, ვინც აღნიშნულ ბოსტნეულს ნაკლებად მოიხმარდა. მოხმარების დადებითი ეფექტი აღინიშნება წელიწადში 16 კილოგრამი ბოსტნეულის მიღებისას, რაც დღეში 50 გრამს შეადგენს.

ლალი ჩხიკვაძე