მექსიკური რესტორნების ინფექციის წყარო
388 მოწამვლა დაფიქსირდა ნიუ-იორკში, ნიუჯერსისა და დელავერში. ფიქრობენ, რომ ეს დაკავშირებულია თაცო Bell-ის რესტორნების ქსელის სტუმრობასთან. მცირე ხნის წინ Taco Bell-ის ხელმძღავნელობამ განაცხადა, რომ დამოუკიდებელი ექსპერტიზის მონაცემებით, რესტორნებში პროდუქტების ინფიცირების წყარო გახდა მწვანე ხახვის პარტია, რომლის რამდე-ნიმე ნიმუშში ბაქტერიების მაღალპათოგენური შტამები აღმოჩნდა. ამ დასკვნის შემდეგ მწვანე ხახვი სრულიად ამოიღეს თაცო Bell-ის რესტორნების 5 982 ფილიალის მენიუდან აშშ-ისა და კანადის ტერიტორიებზე. მიუხედავად ამისა, აშშ-ის მედი-კამენტებისა და პროდუქტების სამმართველო, რომელიც ასევე ღებულობდა მონაწილეობას გამოკვლევაში, არ თვლის ხახვის ბაქტერიებს მომხდარის ძირითად მიზეზად. მოწამვლის ყველა დაფიქსირებული შემთხვევა გამოწვეულია E.coli-ს 0157:H7 საშიში შტამით, რომელიც აშშ-ში 1982 წელს აღმოჩნდა. ყოველწლიურად ქვეყანაში ფიქსირდება 73 ათასზე მეტი შემთხვევა და აქედან 60 სასიკვდილოა. პაციენტების სიკვდილის მიზეზი სწორედ ნაწლავის ჩხირია. როგორც წესი, ნაწლავის ჩხირით ინფიცირების სიმპტომებია - ფაღარათი, პირღებინება, სხეულის ტემპერატურის მომატება. მძიმე შემთხვევებში ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს თირკმელების უკმარისობა და ავადმყოფის დაღუპვა.