გამოვლინდა ფრინველის ხორცის უჩვეულო საფრთხეები
საშარდე გზების ინფექციის თითქმის ყოველი მეხუთე შემთხვევა დაკავშირებულია Escherichia coli-ს (E. coli) შტამებთან, რომლებიც ცხოველური პროდუქტებით გადადის. ამ დასკვნამდე მივიდნენ ჯორჯ ვაშინგტონის უნივერსიტეტის მეცნიერები. კვლევა გამოქვეყნდა ჟურნალ mBio-ში.
საშარდე გზების ინფექციები (UTI) მოიცავს ურეთრიტს (შარდსაწვეთის ანთება), ცისტიტს (შარდის ბუშტის ანთება) და პიელონეფრიტს (თირკმლების ანთება). სხვადასხვა პათოგენს შეუძლია გამოიწვიოს UTI-ები, მათ შორის სოკოებს, პარაზიტებს და ვირუსებს. თუმცა, შემთხვევათა დიდ უმრავლესობაში ინფექციური პროცესი გამოწვეულია ბაქტერიებით. ის იწყება მაშინ, როდესაც პათოგენი ხვდება ურეთრაში და ადის შარდის ბუშტში, ან პიელონეფრიტის შემთხვევაში, შარდსაწვეთის გავლით თირკმელში.
- მეცნიერებმა გააანალიზეს E. coli ბაქტერიის 5700-ზე მეტი ნიმუში. ამ შემთხვევებიდან ზოგიერთი მიღებული იყო ინფექციების მქონე პაციენტებისგან, ზოგი კი შეგროვდა ხორცისა და ფრინველის ხორცის მაღაზიებიდან. გენეტიკურმა ანალიზმა აჩვენა, რომ UTI შემთხვევების დაახლოებით 18% დაკავშირებული იყო ცხოველური წარმოშობის ბაქტერიებთან. საშიში შტამები ყველაზე ხშირად ქათმისა და ინდაურის ხორცში აღმოჩნდა.
ღარიბი უბნების მაცხოვრებლებს ინფექციის ყველაზე მაღალი რისკი ჰქონდათ - მათ 60%-ით მეტი შანსი ჰქონდათ, რომ E. coli-ით დაინფიცირებულიყვნენ, ვიდრე უფრო მდიდარ უბნებში მცხოვრებ ადამიანებს. მკვლევარები ამას უარეს სანიტარულ პირობებსა და ხარისხიან საკვებზე შეზღუდულ წვდომას მიაწერენ.
კვლევის ავტორები მთავრობებს სისტემური ზომების მიღებისკენ მოუწოდებენ: ხორცის გადამამუშავებელ ქარხნებში კონტროლის გაუმჯობესებას და სოციალური უთანასწორობის შემცირებას. ისინი მომხმარებლებს ურჩევენ, კარგად მოხარშონ ხორცი, თავიდან აიცილონ მოუხარშავ საკვებთან შეხება და მომზადების შემდეგ ყოველთვის დაიბანონ ხელები.