რატომ არის საშიში ქათმის ხორცის ყოველდღე ჭამა
მაგრამ იტალიელი მეცნიერების მიერ ჩატარებული ახალი კვლევის შედეგები ეჭვქვეშ აყენებს ჩვეულ წარმოდგენებს.
კვლევა ბოლონიის უნივერსიტეტის მეცნიერთა ჯგუფმა ჩაატარა. მათ გააანალიზეს რამდენიმე ათასი ზრდასრული მოხალისის კვების რაციონი და ჯანმრთელობის მდგომარეობა, განსაკუთრებული ყურადღება დაუთმეს სხვადასხვა სახის ხორცის მოხმარების სიხშირეს.
განსაკუთრებით საინტერესო იყო ქათმის ცილა, კერძოდ ქათმის რეგულარული მოხმარების ეფექტი ნაწლავის მიკროფლორაზე.
შედეგები მოულოდნელი იყო. ადამიანებს, რომლებიც ყოველდღე ჭამდნენ ქათამს, ჰქონდათ მიკრობიომის მნიშვნელოვანი დარღვევა. შემცირდა სასარგებლო ბაქტერიების რაოდენობა, რომლებიც მონაწილეობენ მეტაბოლიზმის რეგულირებაში და ანთებისგან დაცვაში. ამის ნაცვლად, გააქტიურდნენ მიკრობები, რომლებიც დაკავშირებულია ნაწლავის ანთებითი დაავადების, სიმსუქნისა და კიბოს ზოგიერთი ფორმის გაზრდილ რისკთან.
გარდა ამისა, მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ ანტიბიოტიკები და ჰორმონული ზრდის სტიმულატორები ხშირად გამოიყენება სამრეწველო ქათმის მეურნეობის პირობებში. ამ ნივთიერებების ნარჩენები შეიძლება მოხვდეს ადამიანის ორგანიზმში საკვების საშუალებით და რეგულარულად მოხმარების შემთხვევაში დაარღვიოს იმუნური პროცესები და მიკროფლორა. იტალიელმა ექსპერტებმა ყურადღება გაამახვილეს ქათმის ხშირ და ყოველდღიურ მოხმარებაზე, ვიდრე კვების რაციონიდან მის სრულ გამორიცხვაზე.
განსაკუთრებული აქცენტი გაკეთდა ეგრეთ წოდებულ დისბიოტიკურ ცვლილებებზე ნაწლავებში - ეს არის ბაქტერიების ბალანსის ცვლილება პათოგენური და პირობითპათოგენური სახეობებისკენ. ასეთი ცვლილებები ხშირად დიდი ხნის განმავლობაში არ ვლინდება, მაგრამ დროთა განმავლობაში მათ შეუძლიათ ხელი შეუწყონ ქრონიკული დაავადებების განვითარებას. განსაკუთრებით დაუცველები აღმოჩნდნენ უკვე დასუსტებული იმუნური სისტემის მქონე ადამიანები, მეტაბოლური დარღვევებით ან კუჭ-ნაწლავის პრობლემებით.
მეცნიერები არ გვირჩევენ ქათმის ხორცზე მთლიანად უარის თქმას, მაგრამ ზომიერებას გირჩევენ. იდეალურ შემთხვევაში, არ მიირთვათ ქათამი ყოველდღე, მიიღეთ ცილის ალტერნატიული წყაროები: თევზი, პარკოსნები, კვერცხი, რძის პროდუქტები. ეს მიდგომა საშუალებას გაძლევთ თავიდან აიცილოთ კუმულაციური უარყოფითი ეფექტი, რომელიც დაკავშირებულია ერთფეროვან კვების რაციონთან.
ფაქტორი, რომელიც გავლენას ახდენს ტვინის ჯანმრთელობაზე
ტვინი და ნაწლავები მჭიდრო კავშირშია.
- ნაწლავის მიკრობიოტას დიდი გავლენა აქვს ტვინის ჯანმრთელობასა და ფუნქციონირებაზე
- დიდი ხანია ითვლებოდა, რომ მიკრობიოტა მხოლოდ საჭმლის მონელებაზე იყო პასუხისმგებელი. თუმცა, ბოლო კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანის ნაწლავში არის „მეორე ტვინი“.
ეს თავისებური ნაწლავის ნერვული სისტემა შეიცავს მილიონობით ნეირონს და პირდაპირ „კომუნიკაციას“ უწევს ტვინს საკვების შემადგენლობის, შიმშილის, ანთების და სხვა მნიშვნელოვანი ფაქტორების შესახებ სიგნალების გადასაცემად. ეს საკომუნიკაციო არხი მუშაობს ორივე მიმართულებით. ტვინის ჯანმრთელობა დიდწილად მასზეა დამოკიდებული.
ტეხასის უნივერსიტეტის სამეცნიერო ცენტრის პროფესორის მარკ ლაითის მიერ ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ნაწლავის მიკრობიომებში ცვლილებებს შეუძლიათ გავლენა მოახდინონ ტვინის კოგნიტურ ფუნქციაზე და განსაზღვრონ გემოვნების უპირატესობები. ეს იმიტომ ხდება, რომ მიკროორგანიზმები, რომლებიც ბინადრობენ ნაწლავებში, გამოიმუშავებენ ტვინის ჯანმრთელობისთვის აუცილებელ ნეიროაქტიურ ნივთიერებებს.
ასევე არსებობს კავშირი ნაწლავის მიკრობიოტასა და ადამიანის განწყობას შორის, რადგან ნაწლავის ბაქტერიებმა შეიძლება გავლენა მოახდინონ სეროტონინის და დოფამინის გამომუშავებაზე, რომლებიც არეგულირებენ განწყობას, ძილს და მადას.
გარდა ამისა, მიკრობიოტას შემადგენლობა გავლენას ახდენს მრავალი დაავადების განვითარებაზე, მათ შორისაა: სიმსუქნე, დიაბეტი, აუტიზმი, ალცჰაიმერის დაავადება და დეპრესია.