დასახელდა საუკეთესო, ბუნებრივი, საფაღარათო საშუალება
ტეხასის A&M უნივერსიტეტის (აშშ) მეცნიერების მიერ ჩატარებული კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალ Molecular Nutrition and Food Research-ში. მკვლევარებმა ჩაატარეს ოთხკვირიანი ექსპერიმენტი, რომელშიც მონაწილეობდა ქრონიკული ყაბზობით დაავადებული 36 მამაკაცი და ქალი.
ყველა მონაწილე შემთხვევითობის პრინციპით დაიყო ორ ჯგუფად:
- პირველი ჯგუფი დღეში ერთ მანგოს (დაახლოებით 300 გრამი წონის) მიირთმევდა,
- ხოლო მეორე იღებდა ბოჭკოვანი დანამატის ექვივალენტურ რაოდენობას.
ერთი თვის განმავლობაში მონაწილეები იწერდნენ ყველაფერს, რასაც დღის განმავლობაში მიირთმევდნენ, რათა მეცნიერები დარწმუნებულიყვნენ, რომ მათი რაციონი უცვლელი იყო. ორივე ჯგუფი დაახლოებით ერთნაირი რაოდენობით მოიხმარდა კალორიებს, ცილებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს და ბოჭკოებს.
ექსპერიმენტის დასრულებისთვის ორივე ჯგუფში გაუმჯობესება დაფიქსირდა, მაგრამ „მანგოს“ ჯგუფში ეს ეფექტი გაცილებით მნიშვნელოვანი იყო. მონაწილეებს, რომლებიც დღეში ერთ მანგოს მიირთმევდნენ, კუჭის მოქმედება მნიშვნელოვნად უფრო ხშირი და განავალი რბილი ჰქონდათ. გარდა ამისა, განავალში მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავების დონე გაიზარდა, რაც ნაწლავის მიკროფლორის შემადგენლობის გაუმჯობესებაზე მიუთითებს, ხოლო სისხლში ანთების ბიომარკერების დონე შემცირდა.
კვლევის ავტორები თვლიან, რომ მანგოს სასარგებლო თვისებები განპირობებულია ბუნებრივი ბიოაქტიური ნივთიერებებით, პოლიფენოლებით, რომლებიც ამ ხილში უხვად არის. ეს მცენარეული პიგმენტები ანტიოქსიდანტებია, რომლებიც იცავენ უჯრედულ დნმ-ს თავისუფალი ჟანგბადის მოლეკულების დაზიანებისგან. სწორედ პოლიფენოლების წყალობით, მანგო ხელს უწყობს ნაწლავებში ანთების დონის შემცირებას, რომელსაც ბოჭკოვანი დანამატები და საფაღარათო საშუალებები ვერ უმკლავდებიან.
რა უნდა ვიცოდეთ მანგოს შესახებ
ჩვეულებრივ, მანგო შეიძლება დაიყოს მწვანე (ინდოჩინური) და ყვითელ (ინდურ) ხილად. მწვანე ნაყოფს აქვს მკვრივი, მწვანე კანი და მოწითალო გვერდები. ყვითელ ნაყოფს აქვს თხელი, ღია ყვითელი კანი. თუმცა, ჯიშის მიუხედავად, მანგოს ბევრი სასარგებლო თვისება აქვს.
მანგოს შემადგენლობა და კალორიულობა
ეს ხილი ცნობილია C ვიტამინის მაღალი შემცველობით. თუმცა, მისი დონე იცვლება ნაყოფის დამწიფების პროცესში: მაგალითად, ვიტამინის შემცველობა უფრო მაღალია ნაკლებად მწიფეებში.
მანგოს სარგებელი ორგანიზმისთვის
დაბალი კალორიულობის გამო, მანგო ძალიან პოპულარული დესერტი გახდა წონაში დაკლების მსურველებს შორის და ბევრს უყვარს მისი გამაგრილებელი ტკბილი გემოს გამო.
ქალებისთვის
მანგოს ნაყოფი შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებსაც შეუძლიათ დაბერების პროცესის შენელება. გარდა ამისა, ამ ხილის მიღება ხელს უწყობს კანის ოპტიმალური pH-ის შენარჩუნებას.
მანგო შეიძლება ორსულობის დროს. თუმცა, კვირაში არაუმეტეს 1-2 ნაყოფი უნდა მიირთვათ. მანგო სასარგებლოა ტოქსიკოზის დროსაც კი, რადგან ამცირებს გულისრევას.
მამაკაცებისთვის
მანგო გავლენას ახდენს სასქესო ჯირკვლების ფუნქციონირებაზე და ხელს უწყობს მამაკაცის უნაყოფობის პრევენციას. ამ ხილში შემავალი ნივთიერებები, როგორიცაა ბეტა-კაროტინი, ასკორბინის მჟავა, მანგანუმი, თუთია, სელენი და სპილენძი, იცავს სპერმას ინფექციების, ალკოჰოლისა და ტოქსინების უარყოფითი ზემოქმედებისგან.
ბავშვებისთვის
მანგო კარგია მხედველობისა და საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მზარდი ორგანიზმისთვის. თუმცა, ფრთხილად უნდა იყოთ ხილის ბავშვის რაციონში შეტანისას:
- მანგოს უკეთ ათვისებისთვის, ის ბავშვს დღის პირველ ნახევარში უნდა მიეცეთ;
- პირველად, ბავშვისთვის საკმარისი იქნება ერთი ან ორი პატარა ნაჭერი მანგოს გასინჯვა;
- თუ ბავშვმა კარგად გადაიტანა ხილის პირველი გაცნობა, შეგიძლიათ თანდათან გაზარდოთ პორციები;
- მანგოს ბავშვის რაციონში შეყვანა შესაძლებელია მხოლოდ 12 თვის შემდეგ, ხოლო ალერგიის მქონე ბავშვებისთვის - დაბადებიდან არა უადრეს ორი წლისა.
შეიძლება თუ არა მანგო ჯანმრთელობისთვის საზიანო იყოს
ნებისმიერი სხვა ხილის მსგავსად, მანგო შეიძლება საზიანო იყოს ჭარბი მოხმარების შემთხვევაში. ასე რომ, თუ ნორმაზე მეტს მიირთმევთ, შეიძლება დერმატიტი განვითარდეს. მას პროვოცირებს ურუშოლი, ტოქსიკური ფისი, რომელიც ამ ხილშია. ასევე, მანგოს ძალიან დიდი პორციების რეგულარულად მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს პანკრეასის ანთება. ასევე საშიშია დაუმწიფებელი ხილის დიდი რაოდენობით ჭამა: ის აღიზიანებს კუჭის ლორწოვან გარსს და შეიძლება გამოიწვიოს გასტრიტის შეტევა.
რა ფორმით არის მანგო ყველაზე სასარგებლო?
ახალი
ახალი მანგო შეიცავს საკვები ნივთიერებების ყველაზე დიდ რაოდენობას. ეს არის შოკოლადის და სხვა ტკბილეულის შესანიშნავი ალტერნატივა მათთვის, ვინც წონის დაკლებაზე ოცნებობს.
მანგოს ჭამის შემდეგ, დიდი ხნის განმავლობაში რჩება დანაყრების შეგრძნება.
ჩირი
მოსახერხებელია გზაში თან წასაღებად, ის გაცილებით დიდხანს ინახება, ვიდრე ახალი ხილი. თუმცა, ჩირთან დაკავშირებით ზომიერება უნდა იყოს დაცული: დაშაქრული ხილი ამოვლებულია შაქრის სიროფში და შემდეგ ხმება, რის შედეგადაც ხილი კარგავს ტენიანობას და მისი კალორიულობა რამდენჯერმე იზრდება.
გაყინული
გაყინვა ხილის შენახვის ყველაზე ნაზ მეთოდად ითვლება, რაც საშუალებას გაძლევთ დაზოგოთ მასში შემავალი საკვები ნივთიერებების უდიდესი რაოდენობა. ამავდროულად, გავრცელებული მოსაზრების საწინააღმდეგოდ, გაყინულ მანგოს არ ემატება მავნე კონსერვანტები.
მთავარია ხილის სწორად გალღობა. ამისათვის არ ჩადოთ ის ცხელ წყალში ან არ გააცხელოთ მიკროტალღურ ღუმელში. უბრალოდ მოათავსეთ მანგო მაცივრის მთავარ კამერაში ან დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე ცოტა ხნით. შემდეგ ის გალღვება გემოს დაკარგვის გარეშე.
მანგოს წვენი
შეძენილი მანგოს წვენი დამატებული შაქრით არ უნდა მიირთვათ რეგულარულად. ახლად მომზადებული მანგოს წვენი უფრო სასარგებლოა. ეს წვენი შესანიშნავად კლავს წყურვილს ცხელ დღეს. მთავარია, მომზადებიდან რამდენიმე საათში დალიოთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში, ჰაერთან კონტაქტისას ის დაიწყებს დაჟანგვას და დაკარგავს სასარგებლო თვისებების ნაწილს. თუმცა, მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ნებისმიერი ფორმით წვენები მარტივი შაქრის წყაროა. უმჯობესია მათი მოხმარება შეზღუდოთ.