მეცნიერები ადასტურებენ, რომ გვიან ვახშმობამ შეიძლება გაზარდოს დიაბეტის რისკი
ამ დასკვნამდე მივიდნენ გერმანიის ადამიანის კვების ინსტიტუტის მეცნიერები. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალ eBioMedicine-ში.
კვლევაში მონაწილეობდა 92 ადამიანი - ერთი და სხვადასხვა კვერცხუჯრედიდან განვითარებული ტყუპები. პირველ ეტაპზე მეცნიერებმა შეაგროვეს მონაცემები სუბიექტების ჯანმრთელობის შესახებ. მომდევნო ხუთი დღის განმავლობაში მონაწილეები დეტალურად აწარმოებდნენ კვების დღიურებს, სადაც იწერდნენ თითოეული კვების ზუსტ დროს და ასევე ჩაუტარდათ მეტაბოლური ტესტირება, მათ შორის გლუკოზის ტოლერანტობის ტესტი.
- მთავარი იყო საკვების მიღების დროის ანალიზი ე.წ. „ძილის შუალედურ პერიოდთან“ მიმართებაში - დროის „წერტილი“ დაძინებასა და გაღვიძებას შორის.
გაირკვა, რომ რაც უფრო გვიან მიირთმევდნენ მონაწილეები ამ ბიოლოგიურ ნიშნულთან შედარებით, მით უფრო უარესად უმკლავდებოდა მათი სხეული გლუკოზის გადამუშავებას.
სხვა ფაქტორების - ასაკის, სქესის, სხეულის წონის, კვების რაციონის, ფიზიკური აქტივობის და ქრონოტიპის - გათვალისწინებითაც კი, გვიანი კვება სტატისტიკურად მნიშვნელოვნად ასოცირდებოდა მეტაბოლურ დარღვევებთან. მკვლევარები ამას კვების დროსა და მეტაბოლიზმის მარეგულირებელ შინაგან ბიოლოგიურ საათს შორის არსებული შეუსაბამობით ხსნიან.
ავტორები ხაზს უსვამენ, რომ გვიანი ვახშამი არა მხოლოდ ცუდი ჩვევაა, არამედ პოტენციური რისკ-ფაქტორიცაა. კვების უფრო ადრე გადატანა შეიძლება მნიშვნელოვანი ღონისძიება იყოს გლუკოზის მეტაბოლიზმის დარღვევებისა და ტიპი 2 დიაბეტის პრევენციისთვის.
ასევე წაიკითხეთ
საუზმის სამი ყველაზე ცუდი ვარიანტი
და ეს არ არის ინგლისური საუზმე! დილის საკვები სიფრთხილით შეარჩიეთ.
გავრცელებული საუზმის ყველაზე ცუდი ვარიანტი, თეთრი პური და შაქრიანი ბურღულეულია. ასეთი საუზმე სწრაფად ამაღლებს სისხლში შაქრის დონეს, მაგრამ რამდენიმე საათის შემდეგ იწვევს ენერგიის მკვეთრ ვარდნას და უკონტროლო მადას.
მოერიდეთ საუზმეზე ხილის წვენებსა და სმუზიებს, რადგან ისინი შეიცავს უამრავ შაქარს. გარდა ამისა, დილით არ უნდა დალიოთ „ტორეფაქტოს“ ტექნოლოგიით მომზადებული ყავა, რომელიც გულისხმობს მარცვლების შაქარში მოხალვას, რადგან ეს განაპირობებს საჭმლის მონელებისა და საკვები ნივთიერებების შეწოვის პრობლემებს.
დასახელდა ყავის ექვსი ყველაზე სასარგებლო დანამატი.
დიეტოლოგმა საულ სანჩესმა თქვა, რომ ყავა შეიძლება უფრო ჯანსაღი გახდეს, თუ მას ექვსი ინგრედიენტიდან ერთ-ერთს დაუმატებთ. სპეციალისტმა ისინი El Español-ს დაასახელა.
სანჩესმა თქვა, რომ თუ ყავას დარიჩინს დაუმატებთ, ეს ხელს შეუწყობს სისხლში შაქრის დონის შემცირებას. თავის მხრივ, რძისა და თაფლის წყალობით, ადამიანი ვარჯიშის შემდეგ უფრო სწრაფად აღიდგენს ძალებს, განაგრძო მან.
დიეტოლოგმა ასევე შემოგვთავაზა კოჭას დამატება სასმელში იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად. ყველაზე უჩვეულო კომბინაციები, მისი თქმით, არის ყავა ჭარხლის ფხვნილით და კაკაოთი. პირველი დანამატი აუცილებელია არტერიული წნევის შემცირებისათვის და მეორე - კოგნიტური შესაძლებლობების გასაუმჯობესებლად.