65–70°C-ზე მეტი ტემპერატურის მქონე სასმელებმა  შეიძლება კიბოს პროვოცირება გამოიწვიოს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

65–70°C-ზე მეტი ტემპერატურის მქონე სასმელებმა შეიძლება კიბოს პროვოცირება გამოიწვიოს

კუჭისა და საყლაპავის კიბო ერთ-ერთი ყველაზე საშიში ონკოლოგიური დაავადებაა. საყლაპავის და კუჭის კიბოს განვითარების ხელშემწყობი მნიშვნელოვანი ფაქტორია ამ ორგანოების ლორწოვანი გარსის ხანგრძლივი დაზიანება. ასეთი დაზიანების ერთ-ერთი გზა შეიძლება იყოს ცხელი სასმელებისა და კერძების რეგულარული მოხმარება, ასევე ზედმეტად ცხარე და მარილიანი საკვები.

  • დაახლოებით 65–70°C-ზე მეტი ტემპერატურის მქონე სასმელების სისტემატურმა ზემოქმედებამ შეიძლება გამოიწვიოს მიკროსკოპული დამწვრობა და ანთებითი პროცესები საყლაპავის ლორწოვან გარსში.
  • ქსოვილების მუდმივი ტრავმა ზრდის კიბოსწინარე მდგომარეობების ალბათობას, რაც დროთა განმავლობაში შეიძლება საყლაპავის კიბოში გადაიზარდოს.
  • ზედმეტად ცხელი საკვების გარდა, კიბოს რისკი იზრდება ცუდად დაღეჭილი და მაგარი საკვების ხშირი მიღებით, მოწევით, ეზოფაგიტით (საყლაპავის ანთებითი დაავადებები) და ალკოჰოლის ბოროტად გამოყენებით.

რისკის შესამცირებლად რეკომენდებულია ზედმეტად მაღალი ტემპერატურის მქონე სასმელების დალევისგან თავის შეკავება - ოდნავ გააგრილეთ ისინი უფრო კომფორტულ ტემპერატურამდე. ტემპერატურა უნდა იყოს დაახლოებით 50-60°C ან უფრო დაბალი.

მეცნიერები შეშფოთებულნი არიან ახალგაზრდებში კუჭ-ნაწლავის კიბოს შემთხვევების მკვეთრი ზრდით.

მეცნიერთა საერთაშორისო ჯგუფმა დააფიქსირა კუჭ-ნაწლავის კიბოს შემთხვევების სწრაფი ზრდა 50 წლამდე ასაკის ადამიანებში მთელ მსოფლიოში. განსაკუთრებით შესამჩნევი იყო მსხვილი ნაწლავის და სწორი ნაწლავის კიბოს - ზრდა. ნაშრომი გამოქვეყნდა ჟურნალში. BJS.

მიუხედავად იმისა, რომ მსხვილი ნაწლავის კიბოს საერთო შემთხვევები 1985 წლიდან 2018 წლამდე შემცირდა 66.2-დან 35.7-მდე 100,000 ადამიანზე, ახალგაზრდებში შემთხვევები გაიზარდა. 2000 წლიდან 2017 წლამდე 50 წლამდე ასაკის ადამიანებში ახალი შემთხვევების შემთხვევები თითქმის 50%-ით გაიზარდა - 5.9-დან 8.4-მდე 100,000-ზე.

1990 წელს დაბადებულ ადამიანებს მსხვილი ნაწლავის კიბოს განვითარების ორ-ოთხჯერ მაღალი რისკი აქვთ, ვიდრე 1950-იან წლებში დაბადებულებს. შემთხვევების მაჩვენებელი განსაკუთრებით სწრაფად იზრდება განვითარებულ ქვეყნებში. მაგალითად, ევროპის 20 ქვეყანაში, 2004 წლიდან 2016 წლამდე 20-დან 49 წლამდე ასაკის ადამიანებში მსხვილი ნაწლავის კიბოს ადრეული შემთხვევების ზრდა დაფიქსირდა. შეერთებულ შტატებში მსხვილი ნაწლავის კიბო უკვე გახდა კიბოთი სიკვდილიანობის წამყვანი მიზეზი 50 წლამდე ასაკის მამაკაცებში და მეორე ადგილზე ამ ასაკობრივი ჯგუფის ქალებში.

მკვლევარების თქმით, დაავადება ხშირად დიაგნოზირებულია გვიან ასაკში. ახალგაზრდებში, არც ექიმები და არც პაციენტები არ ეჭვობენ კიბოს. შედეგად, ის ხშირად გვიან სტადიაზე ვლინდება. ამავდროულად, ახალგაზრდა პაციენტებს ხშირად უფრო აგრესიული მკურნალობა ენიშნებათ, რაც ყოველთვის არ ზრდის გადარჩენის მაჩვენებელს.

„ახალგაზრდები განსაკუთრებული გამოწვევების წინაშე დგანან: ისინი ჯერ კიდევ აშენებენ კარიერას, ქმნიან ოჯახს და ზრდიან შვილებს. კიბო არღვევს ყველა ამ გეგმას, რაც ხშირად იწვევს ფინანსურ და ფსიქოლოგიურ სირთულეებს“, - ამბობს კვლევის თანაავტორი სარა ჩარი.

რისკ-ფაქტორებს შორის მეცნიერები ასახელებენ სიმსუქნეს (მათ შორის მოზარდობის ასაკში), უმოძრაო ცხოვრების წესს, მოწევას, ალკოჰოლის ბოროტად გამოყენებას და არაჯანსაღ საკვებს. 30-ზე მეტი BMI-ს მქონე ქალებში ნაწლავის ადრეული კიბოს რისკი თითქმის ორჯერ მეტია, ვიდრე ნორმალური წონის მქონე ქალებში.

მეცნიერები ხაზს უსვამენ შემდგომი კვლევის საჭიროებას ამ დაავადების სკრინინგის, პრევენციისა და მკურნალობის ახალი მიდგომების შესამუშავებლად.