იდეალური ყავის მომზადების საიდუმლო
ამერიკელმა მეცნიერებმა პენსილვანიის უნივერსიტეტიდან იპოვეს საშუალება, რომ უფრო ძლიერი ყავა მოადუღონ ჩამოსხმის მეთოდით, ნაკლები მარცვლის გამოყენებით. კვლევა გამოქვეყნდა ჟურნალში Physics of Fluids.
ჯგუფმა გამოიყენა ლაზერები და გამჭვირვალე ნაწილაკები პროცესის ვიზუალიზაციისთვის. გამოდის, რომ ძლიერი, მაგრამ ნაზი წყლის ნაკადი იწვევს ყავის ნალექის ცირკულაციას, რაც აუმჯობესებს ექსტრაქციას.
წყლის ჩამოსხმის სიმაღლეს გადამწყვეტი მნიშვნელობა ჰქონდა. რაც უფრო მაღალია ნაკადი, მით უკეთესად იყო შერეული ყავის ნალექი. გარდა ამისა, წყლის სქელი ნაკადი ქმნიდა „ზვავის ეფექტს“, თანაბრად ასველებდა ნალექს და გამოჰქონდა მეტი არომატი, მაშინ როდესაც წყლის წვრილი ნაკადი წვეთებად იშლებოდა, რის გამოც სასმელი ნაკლებად გაჯერებული იყო.
მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ ყავის დასალევად საუკეთესო ჭურჭელი იყო „ბატის ყელის“ ჩაიდანი, რომლის დიზაინი იდეალურია სასურველი ნაკადის შესაქმნელად.
მეცნიერები ყავის მოყვარულებს ურჩევენ ჩამოსხმის ტექნიკაზე ექსპერიმენტების ჩატარებას - ალბათ ეს იქნება ყავის იდეალური ფინჯანის გასაღები.
ასევე წაიკითხეთ
რომელი ხილია კარგი სისხლძარღვების ჯანმრთელობისთვის
ბროწეული მდიდარია ბოჭკოებითა და ანტიოქსიდანტებით და კარგია სისხლძარღვებისთვის, ამბობს დიეტოლოგი პენი კრის-ეთერტონი.
ექსპერტის აზრით, ბროწეული ხელს უწყობს ორგანიზმში ანთების წინააღმდეგ ბრძოლას და დაბერებას. მან ასევე უწოდა ხილს ფოლიუმის მჟავის, კალიუმის და K ვიტამინის წყარო. დიეტოლოგმა აღნიშნა, რომ ბროწეული კარგია არტერიების ჯანმრთელობისთვის, მაგრამ მისი უნარი, შეამციროს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი ჯერ კიდევ არ არის დადასტურებული.
კრის-ეთერტონმა თქვა, რომ ბროწეულის წვენს შეუძლია არტერიული წნევის დაქვეითება, მაგრამ მათ, ვინც ჰიპერტენზიის სამკურნალო მედიკამენტებს იღებენ, ეს წვენი სიფრთხილით უნდა დალიონ. გარდა ამისა, მათ, ვინც იღებენ ანტიკოაგულანტ ვარფარინს, სიფრთხილე უნდა გამოიჩინონ: ბროწეულს შეუძლია წამალთან ურთიერთქმედება, რაც ზრდის თრომბების წარმოქმნის ალბათობას.
ხსნადი ყავა აჩქარებს დაბერებას
Xi'an Jiaotong University-ის სამედიცინო სამეცნიერო ცენტრის მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ხსნადი ყავის დალევის ჩვევამ შეიძლება გავლენა მოახდინოს ტელომერების სიგრძეზე, დნმ-ის მნიშვნელოვან ბოლოებზე, რომლებიც დაბერების ბიომარკერს წარმოადგენს. კვლევის შედეგები PubMed-ის პორტალზე გამოქვეყნდა.
კვლევის დროს მეცნიერებმა გააანალიზეს ინფორმაცია 468 ათასზე მეტი ადამიანის კვების ჩვევებისა და ტელომერების სიგრძის შესახებ. უფრო ზუსტი ანალიზისთვის გამოყენებული იქნა როგორც დაკვირვების მეთოდები, ასევე მენდელის რანდომიზაცია, რაც საშუალებას გვაძლევს, გამოვავლინოთ მიზეზ-შედეგობრივი კავშირები. კვლევის მიხედვით, ყოველდღიურ რაციონში კიდევ ერთი ფინჯანი ყავის დამატებასთან ერთად ტელომერის სიგრძე მცირდებოდა, რაც შეესაბამებოდა ბიოლოგიური ასაკის დაახლოებით 0,12 წლის დაკარგვას.
განსაკუთრებული ყურადღება დაეთმო ხსნად ყავას.
სტატისტიკურმა ანალიზმა აჩვენა, რომ ყოველი ფინჯანი ხსნადი ყავის დროს ტელომერის სიგრძე მცირდება, ბუნებრივი დაბერების პროცესის მსგავსად, რომელიც დაახლოებით 0,38 წელიწადში ხდება. მიუხედავად იმისა, რომ ეს არ ნიშნავს, რომ ყავა პირდაპირ ამცირებს სიცოცხლის ხანგრძლივობას, მკვლევარები ვარაუდობენ, რომ ხსნადი ყავის რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება დააჩქაროს დაბერების ბიოლოგიური პროცესები.