დასახელდა ექვსი სახის პროდუქტი, რომელიც ზრდის სტრესის დონეს
- ალკოჰოლი,
- შემწვარი საკვები,
- კოფეინი,
- რაფინირებულ ნახშირწყლები,
- შაქარი,
- მარილის შემცველი საკვები.
ჩამოთვლილ საკვებს შეუძლია სტრესის ისეთი ჰორმონის გამომუშავების სტიმულირება, როგორიცაა კორტიზოლი. ამის შესახებ WellnessPulse-ს ამერიკელმა დიეტოლოგმა შელი ბოლესმა განუცხადა.
მრავალრიცხოვანმა კვლევებმა აჩვენა, რომ კვების რაციონი და სტრესი პირდაპირ გავლენას ახდენს და ზემოქმედებენ ერთმანეთზე. დოქტორ ბოლესის თქმით, კვების რაციონში ბევრი ცომეულის, პურის, დამუშავებული ტკბილეულის ჭამამ და შაქრიანი სასმელების მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს სისხლში გლუკოზის დონის მატება. ზოგიერთი მეცნიერის აზრით, სისხლში შაქრის დონის მერყეობა იწვევს განწყობის ნეგატიურ ცვლილებებს. ეს გამოვლინდება ისეთი სიმპტომებით, როგორიცაა ბრაზი, შფოთვა და გაღიზიანება.
სისხლში გლუკოზის დონის მომატებული მაჩვენებლის შემდეგ, მნიშვნელოვანი ვარდნა ასევე ხშირად იწვევს ენერგიის დაკარგვას და სისუსტეს.
ეს აქვეითებს შრომის უნარს და ართულებს ყოველდღიური ამოცანების შესრულებას (როგორიცაა სამუშაო), რაც ზრდის შფოთვას და სტრესს.
ექიმი გვახსენებს, რომ საკვებმა, რომელიც სისხლში შაქრის დონის რყევებს იწვევს, შესაძლოა ორგანიზმში ანთებაც გამოიწვიოს. ორივე რეაქციამ შეიძლება გამოიწვიოს სტრესის ჰორმონების, როგორიცაა კორტიზოლი, გამომუშავების ზრდა. ანთების და შაქრის მაჩვენებლის პიკების ყველაზე აშკარა გამომწვევი მიზეზებია მარტივი ნახშირწყლები (თეთრი პური, მაკარონი, ფქვილი) და ალკოჰოლი.
ორგანიზმში ზოგადი ანთება ასევე შეიძლება გაიზარდოს მარილიანი, შემწვარი საკვებისა და კოფეინის ჭარბი მოხმარებით. ქათმის ხორცის და უცხიმო ხაჭოს პროტეინს, თხილსა და თევზში შემავალ ჯანსაღ ცხიმებს და ბოჭკოებით მდიდარ ბოსტნეულსა და ხილს, პირიქით, ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი აქვს.
მანანის ბურღულის ფაფა არ არის რეკომენდებული სიმსუქნისა და დიაბეტის დროს
მანანის ბურღული შეიცავს მცირე რაოდენობით საკვებ ბოჭკოებს.
მანანის ბურღულის ფაფა არ უნდა მიირთვან დიაბეტით და სიმსუქნით დაავადებულებმა.
მანანის ბურღული შეიცავს დიდი რაოდენობით სწრაფ ნახშირწყლებს, მას შეუძლია ინსულინის მკვეთრი მატების პროვოცირება. გარდა ამისა, ეს პროდუქტი უკუნაჩვენებია პაციენტებისთვის, რომლებსაც აქვთ ცელიაკია ან გლუტენის აუტანლობა.
ამ შემთხვევაში, ბურღულში შემავალი გლუტენის მინიმალურმა მიღებამაც კი შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მონელების პროცესების მნიშვნელოვანი დარღვევა.
მანანის ბურღული ასევე შეიცავს სასარგებლო კომპონენტებს, მათ შორის B ჯგუფის ვიტამინებს, ვიტამინ E და PP, ასევე მაგნიუმს, სილიციუმს, ფოსფორს და რკინას.
მანანის ბურღულს აქვს საკმაოდ მაღალი კალორიული შემცველობა და ამავე დროს შეიცავს შედარებით მცირე საკვებ ბოჭკოებს.