ყველი და წითელი ღვინო გიხსნით ხანდაზმულთა დემენციისგან - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ყველი და წითელი ღვინო გიხსნით ხანდაზმულთა დემენციისგან

ამ დასკვნამდე მივიდნენ აიოვას უნივერსიტეტის მკვლევარები, რომელთა სტატია გამოქვეყნდა ჟურნალში Journal of Alzheimer's Disease.

მეცნიერებმა გააანალიზეს ინფორმაცია ათას ხუთასზე მეტი ბრიტანელი შესახებ, რომელთა გენეტიკა, ჯანმრთელობა და კვება ინახება დიდი ბრიტანეთის ბიობანკში. ათი წლის განმავლობაში ამ ადამიანებ, რომელთაგან ყველაზე უფროსი კვლევის ბოლოს 77 წლის იყო, რამდენჯერმე ჩაუტარდათ ტესტირება კოგნიტურ შესაძლებლობებზე. მათ ასევე უპასუხეს კითხვებს კვების შესახებ. მონაწილეებს უნდა ეთქვათ რამდენად ხშირად და რა რაოდენობით მოიხმარდნენ 49 ძირითად საკვებს, მათ შორის ახალ ხილს და ჩირს, უმ და მოხარშულ ბოსტნეულს, თევზ, ქათამ, ხორცპროდუქტებ, წითელ ხორც (ღორის, საქონლის ხორცი, ცხვრის), ყველ, პურ, მარცვლეულ, ჩაი, ყავა, ლუდ, წითელ და თეთრ ღვინო, შამპანურ და ალკოჰოლურ სასმელებ.

შეგროვებული მონაცემების ანალიზმა აჩვენა, რომ ასაკთან დაკავშირებული ფსიქიკური დაქვეითებისგან საუკეთესო დაცვა ყველი და ალკოჰოლია, განსაკუთრებით წითელი ღვინო.

გარდა ამისა, ასაკთან ერთად კოგნიტური პრობლემების განვითარების რისკების შესამცირებლად, შეიძლება სასარგებლო იყოს კვირაში ერთხელ ცხვრის ხორცის ჭამა, მაგრამ არა სხვა სახის წითელი ხორცი.

ასევე უნდა მოერიდოთ მარილის ჭარბ მიღებას, მაგრამ ეს ეხება მხოლოდ ალცჰიმერის დაავადების გენეტიკური რისკის მქონე ადამიანებს.

„სასიამოვნოდ გაკვირვებიული დავრჩი, რომ ყოველდღე ყველის და წითელი ღვინის დალევა გვეხმარება არა მხოლოდ სტრესის გამკლავებაში, არამედ ნათელი გონების შენარჩუნებაში უფრო და უფრო რთულ სამყაროში“, - თქვა კვლევის წამყვანმა ავტორმა აურიელ ვილეტმა (Auriel Willette).

რა პირობებშია წითელი ღვინო კარგი გულისთვის

  • ბარსელონას უნივერსიტეტისა და ბარსელონას კლინიკური საავადმყოფოს მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ წითელ ღვინოს შეუძლია შეამციროს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი, იმ შემთხვევაში, თუ დაიცავთ ხმელთაშუა ზღვის დიეტას - მოერიდეთ სწრაფ კვებას და ტკბილეულს მცენარეული საკვების, თევზისა და თხილის სასარგებლოდ.

კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ევროპის გულის ჟურნალში (EHJ).

კვლევაში მონაწილეობდა 1232 მოხალისე გულ-სისხლძარღვთა დაავადების (CVD) გარეშე, რომლებსაც ჰქონდათ ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტი ექსპერიმენტისდასაწყისში. ასევე მხედველობაში იქნა მიღებული მაღალი არტერიული წნევის, ჭარბი წონის და CVD-ისადმი მემკვიდრეობითი მიდრეკილების მქონე სუბიექტების მონაცემები.

ყველა მონაწილე იცავდა ხმელთაშუა ზღვის დიეტას, რომელიც ითვალისწინებდა ზეითუნის ზეთის, ბოსტნეულის, ხილის, თხილის და თევზის მოხმარებას. ღვინის მოხმარების შესაფასებლად მონაწილეებს რეგულარულად უტარდებოდათ შარდის ტესტები, რადგან ყურძენსა და ღვინოში ნაპოვნი ღვინის მჟავათირკმელებით იფილტრება.

მეთვალყურეობის დროს, რომელიც დაახლოებით ოთხიდან ხუთ წლამდე გაგრძელდა, დაფიქსირდა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების 685 შემთხვევა, როგორიცაა გულის შეტევა და ინსულტი.

შედეგებმა აჩვენა, რომ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი 50%-ით ნაკლები იყო მათში, ვინც დღეში ნახევარიდან ერთ ჭიქა ღვინოს მოიხმარდა, მათთან შედარებით, ვინც მას ძალიან იშვიათად სვამდა ან საერთოდ არ სვამდა. ალკოჰოლის ზომიერი მოხმარება (კვირაში ერთ ბოკალამდე ან დღეში ნახევარ ულუფაზე ნაკლები) რისკს 38%-ით ამცირებს. თუმცა, სასარგებლო ეფექტი არ აღინიშნებოდა მათში, ვინც დღეში ერთ ჭიქაზე მეტს სვამდა.

წითელი ღვინო ჯანმრთელობის კონტექსტში ერთ-ერთი ყველაზე ხშირად განხილვადი სასმელია. ბევრი კვლევა ხაზს უსვამს მის სასარგებლო გავლენას ჯანმრთელობაზე, მაგრამ მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს მოხმარებისას ზომიერება და კონტროლი.

წითელ ღვინოს, განსაკუთრებით მშრალ ღვინოს, აქვს მთელი რიგი სასარგებლო თვისებები.

  • სასარგებლო ეფექტი გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე. ღვინოში შემავალი პოლიფენოლები, განსაკუთრებით რესვერატროლი, ხელს უწყობს გულის ფუნქციის გაუმჯობესებას და ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკს.
  • საჭმლის მომნელებელი სისტემის ფუნქციონირების მოწესრიგება. ღვინო ასტიმულირებს მარილმჟავას გამომუშავებას, რაც ხელს უწყობს საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას.
  • დეგენერაციული დაავადებების პრევენცია. ღვინო შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს და ხელს უწყობენ დაბერების პროცესის შენელებას.
  • ძვლოვანი ქსოვილის გაუმჯობესება. ზოგიერთი კვლევა აკავშირებს ღვინის ზომიერ მოხმარებას ძვლის სიმკვრივის მატებასთან.
  • მშრალი წითელი ღვინო, ზედმეტი შაქრის არარსებობის გამო, ითვლება ღვინის ერთ-ერთ ყველაზე ჯანსაღ სახეობად. ის შეიცავს უფრო მეტ პოლიფენოლს და ანტიოქსიდანტს, ვიდრე ტკბილი ან ნახევრადტკბილი ღვინო. ამავდროულად, მშრალი ღვინო არ უწყობს ხელს ჭარბი წონის მატებას და შეიძლება მოხვდეს იმ ადამიანების კვების რაციონში, ვინც ზრუნავს ჯანმრთელობაზე.