მეცნიერებმა დაასახელეს მაღალკალორიული საკვების ახალი სახიფათო თვისება
კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში PLOS Biology.
მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ჭამის დროს ტვინი იღებს სიგნალებს საკვების ენერგეტიკული შემცველობის შესახებ, რაც გავლენას ახდენს საკვების არჩევანზე, მაშინაც კი, თუ მისი გემო და ტექსტურა არ არის იგივე, რაც სწრაფი კვების ან საკონდიტრო ნაწარმის. სიმსუქნის მქონე ადამიანებში ეს პრეფერენციები შეიძლება დაკავშირებული იყოს ტვინის დოფამინის სისტემის დარღვევასთან, რაც იწვევს ცხიმებითა და შაქრით მდიდარი მაღალკალორიული საკვების მიღების სურვილს.
61 მოხალისეზე ჩატარებულ კვლევაში მკვლევარებმა შეადარეს კვების ჩვევები სამ ჯგუფს შორის: ერთი ჯგუფი შეადგენდა ჭარბწონიან ადამიანებს, მეორე ჯგუფში იყვნენ ბარიატრიული ქირურგიული პაციენტები (ოპერაცია კუჭის მოცულობის შესამცირებლად) და მესამე ჯგუფს წარმოადგენდა ჯანსაღი არა მსუქანი ადამიანები. მონაწილეებს შესთავაზეს იოგურტი, რომელსაც დამატებული ჰქონდა ი მალტოდექსტრინი, ნახშირწყლები, რომლებიც ზრდის პროდუქტის კალორიულ შემცველობას მისი გემოსა და ტექსტურის შეცვლის გარეშე.
სუბიექტების ყველა ჯგუფს მიაჩნია, რომ იოგურტი მალტოდექსტრინის დამატებით უფრო მიმზიდველია, მიუხედავად პროდუქტის ორივე ვერსიის ერთი და იგივე გემოს არსებობით.
შედეგებმა ასევე აჩვენა, რომ მალტოდექსტრინის იოგურტის მოხმარების ქცევა მსგავსი იყო სიმსუქნეს მქონე და ნორმალური წონის მქონე პირებს შორის.
მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ მაღალკალორიულმა საკვებმა შეიძლება გამოიწვიოს საკვებისადმი დამოკიდებულება.
გარდა ამისა, წინა კვლევების შესაბამისად, აღმოჩნდა, რომ დოფამინის რეცეპტორების ხელმისაწვდომობა შემცირდა სიმსუქნეს მქონეადამიანებში. დოფამინი არის ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერება, რომელიც წარმოიქმნება ტვინში ნეირონების სინაფსებით, როდესაც ადამიანი ელის სიამოვნებას ან ელის ჯილდოს (მათ შორის საკვებს).
ბარიატრიული ქირურგიის სუბიექტებს და ჯანმრთელ მოხალისეებს ჰქონდათ დოფამინის რეცეპტორების მსგავსი ხელმისაწვდომობა, რაც დაკავშირებული იყო საკვების მიღებისადმი უფრო თავშეკავებულ მიდგომასთან. ეს შედეგები ვარაუდობს, რომ ბარიატრიულ ქირურგიას შეუძლია შეცვალოს ტვინის ზოგიერთი ცვლილება, რომელიც დაკავშირებულია სიმსუქნესთან, მოხმარებული საკვების რაოდენობაზე ზემოქმედებით, მაგრამ არა აუცილებლად სასურველი საკვების ტიპზე.
ბარიატრიული და მეტაბოლური ქირურგია მედიცინის შედარებით ახალგაზრდა დარგია. ბარიატრიული ქირურგიის მიზანია ქირურგიული ოპერაციის გზით დაეხმაროს პაციენტებს წონის შემცირებასა და სიმსუქნის შედეგად განვითარებული ჯანმრთელობის პრობლემების დაძლევაში.
ბარიატრიული და მეტაბოლური ქირურგიის მოიცავს სხვადასხვა სახის ოპერაციებს, რომლებიც მიზნად ისახავს ჭარბი წონის შემცირებას და პაციენტის ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას. ოპერაციის თითოეული ტიპი მოქმედებს განსხვავებულად, მაგრამ საერთო მიზანი არის პაციენტის კვებითი ჩვევების შეცვლა, რაც მიიღწევა მიღებული საკვების რაოდენობის შემცირებით (რესტრიქციული ოპერაცია), ან მიღებული საკვების შეწოვის შემცირებით (მალაბსორბციული ოპერაცია), ან ორივე კომპონენტის ერთდროული არსებობით (რესტრიქციულ-მალაბსორბციული).