აუცილებელია წყლის რეჟიმის დაცვა ქოლესტერინის დონის შესანარჩუნებლად
მათ შორის უჯრედული მემბრანების აგებასა და სტეროიდული ჰორმონების გამომუშავებაში.
რეგულარულად შეინარჩუნეთ ქოლესტერინის ნორმალური დონე და, როგორც პრევენციული ღონისძიება, დალიეთ ბევრი წყალი და გამორიცხეთ გარკვეული საკვები თქვენი რაციონიდან.
ქოლესტერინი მოძრაობს სისხლში და უჯრედულ სტრუქტურებში სატრანსპორტო ცილის დახმარებით, აყალიბებს ცილოვან-ცხიმოვან კომპლექსებს (ლიპოპროტეინებს) - მაღალი, დაბალი და ძალიან დაბალი სიმკვრივის. კარგი ქოლესტერინი არის მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინები, რომლებიც ძალზე მნიშვნელოვანია ორგანიზმისთვის, ხოლო დაბალი სიმკვრივის და ძალიან დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინები, ანუ „ცუდი“ ქოლესტერინი, როგორც წესი, ხვდება სისხლის მიმოქცევაში და დეპონირდება ცხიმოვანი ფოლაქების სახით. "ცუდი" ქოლესტერინის დომინანტური რაოდენობა "კარგ" ქოლესტეროლზე მიუთითებს სისხლძარღვთა ათეროსკლეროზის განვითარების მაღალ რისკზე - ეს განისაზღვრება, როგორც მაღალი ათეროგენული ინდექსი.
სისხლში მოცირკულირე მთელი ქოლესტერინის 80%-მდე ენდოგენურია, ანუ ის, რომელიც სინთეზირებულია თავად ორგანიზმის მიერ. და ქოლესტერინის მხოლოდ 20% ხვდება სხეულში საკვებით. სწორედ ამიტომ, ჯანსაღი ქოლესტერინის დონე დამოკიდებულია როგორც ორგანიზმის ნორმალურ ფუნქციონირებაზე, ასევე კვების ტიპზე.
სასმელის რეჟიმის ნორმალიზება არის პირველი და ყველაზე მნიშვნელოვანი პუნქტი სისხლში ქოლესტერინის ჯანსაღი დონის პრევენციისთვის. ქოლესტერინი მონაწილეობს უჯრედის მემბრანების მშენებლობაში. ქრონიკული გაუწყლოების ან წყლის ნაკლებობის შემთხვევაში, ორგანიზმი იძულებული იქნება ქოლესტერინის დამატებითი და, შესაბამისად, გადაჭარბებული რაოდენობით სინთეზირება მოახდინოს, რათა შეინარჩუნოს უჯრედების ნორმალური ფუნქცია და დაიცვას ისინი უჯრედშიდა სითხის მნიშვნელოვანი დაკარგვისგან.
დეჰიდრატაცია სხვადასხვა ფიზიოლოგიური პროცესის წარუმატებლობის საერთო მიზეზია. ესენია:
- გულძმარვის განვითარება,
- კუჭის მომატებული მჟავიანობა,
- ელექტროლიტების დისბალანსი,
- მშრალი თმა და კანი.
შეიძლება მოჰყვეს უფრო სერიოზული დარღვევები:
- თირკმელებში და ნაღვლის ბუშტში კენჭების წარმოქმნის ტენდენცია,
- სახსრების დაავადებები,
- ჰიპერტენზია.
ამიტომ ჰიპერქოლესტერინემიის პროფილაქტიკაში წყლის ბალანსის დაცვა პირველ ადგილზეა: მინიმუმ 30 მლ სუფთა სასმელი წყალი 1 კგ წონაზე დღეში. ასევე მნიშვნელოვანია აღინიშნოს არასაჭირო სასმელების მოხმარების შემცირების აუცილებლობა: გაზიანი ტკბილი სასმელები და ხელოვნური დანამატებით.
ქოლესტერინის დონის პრევენციის მნიშვნელოვანი წესია საკვების საკმარისი რაოდენობით მიღება, რომელიც აუმჯობესებს ცხიმოვანი ცვლის პროცესებს. ეს არის პროდუქტები, რომლებიც შეიცავს პოლიუჯერი ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს (ცხიმიანი თევზი, სელის თესლი, მდოგვი და სხვა ბუნებრივი ზეთები), ასევე ბოჭკოებით მდიდარი ბოსტნეული და მარცვლეული (სხვადასხვა სახის კომბოსტო, ჭარხალი, გოგრა, მთელი მარცვლეულის პური, შვრიის ფაფა). მათ შეუძლიათ გაზარდონ "კარგი" ქოლესტერინის დონე და ამით დაეხმარონ ცხიმის მეტაბოლიზმის ნორმალიზებას.
სისხლში ქოლესტერინის ნორმალური დონის შესანარჩუნებლად, მინიმუმამდე უნდა დაიყვანოთ ან გამორიცხოთ საკვების რამდენიმე ჯგუფი.
პირველ რიგში, ცხოველური წარმოშობის სუბპროდუქტებიდან: ძროხისა და ღორის ტვინი, ღვიძლი, თირკმელები, ცხოველებისა და ფრინველების ფილტვები (ამ პროდუქტებში ქოლესტერინის შემცველობა მაქსიმალურია, 1000 მგ-ზე მეტი 100 გ პროდუქტზე). მეორეც, მინიმუმამდე უნდა დაიყვანოთ კვერცხის გული (250-300 მგ ქოლესტერინი ერთ გულში), ცხიმიანი რძის პროდუქტები (ცხიმიანი ყველი 1000 მგ/100 გ-მდე, კარაქი და ცხიმიანი არაჟანი 100 მგ/100 გ-მდე). ასევე მნიშვნელოვანია არ გამოიყენოთ ძეხვეული და ზღვის პროდუქტების გარკვეული სახეობები (კრევეტები, ხამანწკები, ხიზილალა).
სისხლში ქოლესტერინის ჯანსაღი დონის პრევენციისთვის მნიშვნელოვანია მნიშვნელოვნად შეზღუდოს ტრანსცხიმების შემცველი საკონდიტრო ნაწარმის მოხმარება: მარგარინი, ნებისმიერი მოდიფიცირებული მცენარეული ზეთი, მათ შორის პალმის ზეთი. ეს ყველაფერი არღვევს და ცვლის ცხიმის მეტაბოლიზმს, აისახება ნივთიერებათა ცვლაზე, რასაც შეიძლება გამოუსწორებელი შედეგები მოჰყვეს.