ცნობილი გახდა, რა პირობებშია წითელი ღვინო კარგი გულისთვის
თუ დაიცავთ ხმელთაშუა ზღვის დიეტას - მოერიდეთ სწრაფ კვებას და ტკბილეულს მცენარეული საკვების, თევზისა და თხილის სასარგებლოდ.
კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ევროპის გულის ჟურნალში (EHJ).
კვლევაში მონაწილეობდა 1232 მოხალისე გულ-სისხლძარღვთა დაავადების (CVD) გარეშე, რომლებსაც ჰქონდათ ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტი ექსპერიმენტის დასაწყისში. ასევე მხედველობაში იქნა მიღებული მაღალი არტერიული წნევის, ჭარბი წონის და CVD-ისადმი მემკვიდრეობითი მიდრეკილების მქონე სუბიექტების მონაცემები.
ყველა მონაწილე იცავდა ხმელთაშუა ზღვის დიეტას, რომელიც ითვალისწინებდა ზეითუნის ზეთის, ბოსტნეულის, ხილის, თხილის და თევზის მოხმარებას. ღვინის მოხმარების შესაფასებლად მონაწილეებს რეგულარულად უტარდებოდათ შარდის ტესტები, რადგან ყურძენსა და ღვინოში ნაპოვნი ღვინის მჟავა თირკმელებით იფილტრება.
მეთვალყურეობის დროს, რომელიც დაახლოებით ოთხიდან ხუთ წლამდე გაგრძელდა, დაფიქსირდა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების 685 შემთხვევა, როგორიცაა გულის შეტევა და ინსულტი.
შედეგებმა აჩვენა, რომ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი 50%-ით ნაკლები იყო მათში, ვინც დღეში ნახევარიდან ერთ ჭიქა ღვინოს მოიხმარდა, მათთან შედარებით, ვინც მას ძალიან იშვიათად სვამდა ან საერთოდ არ სვამდა. ალკოჰოლის ზომიერი მოხმარება (კვირაში ერთ ბოკალამდე ან დღეში ნახევარ ულუფაზე ნაკლები) რისკს 38%-ით ამცირებს. თუმცა, სასარგებლო ეფექტი არ აღინიშნებოდა მათში, ვინც დღეში ერთ ჭიქაზე მეტს სვამდა.
წითელი ღვინო ჯანმრთელობის კონტექსტში ერთ-ერთი ყველაზე ხშირად განხილვადი სასმელია. ბევრი კვლევა ხაზს უსვამს მის სასარგებლო გავლენას ჯანმრთელობაზე, მაგრამ მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს მოხმარებისას ზომიერება და კონტროლი.
წითელ ღვინოს, განსაკუთრებით მშრალ ღვინოს, აქვს მთელი რიგი სასარგებლო თვისებები.
სასარგებლო ეფექტი გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე. ღვინოში შემავალი პოლიფენოლები, განსაკუთრებით რესვერატროლი, ხელს უწყობს გულის ფუნქციის გაუმჯობესებას და ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკს.
საჭმლის მომნელებელი სისტემის ფუნქციონირების მოწესრიგება. ღვინო ასტიმულირებს მარილმჟავას გამომუშავებას, რაც ხელს უწყობს საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას.
დეგენერაციული დაავადებების პრევენცია. ღვინო შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს და ხელს უწყობენ დაბერების პროცესის შენელებას.
ძვლოვანი ქსოვილის გაუმჯობესება. ზოგიერთი კვლევა აკავშირებს ღვინის ზომიერ მოხმარებას ძვლის სიმკვრივის მატებასთან.
მშრალი წითელი ღვინო, ზედმეტი შაქრის არარსებობის გამო, ითვლება ღვინის ერთ-ერთ ყველაზე ჯანსაღ სახეობად. ის შეიცავს უფრო მეტ პოლიფენოლს და ანტიოქსიდანტს, ვიდრე ტკბილი ან ნახევრადტკბილი ღვინო. ამავდროულად, მშრალი ღვინო არ უწყობს ხელს ჭარბი წონის მატებას და შეიძლება მოხვდეს იმ ადამიანების კვების რაციონში, ვინც ზრუნავს ჯანმრთელობაზე.