დასახელდა სიცოცხლის გამახანგრძლივებელი დიეტა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

დასახელდა სიცოცხლის გამახანგრძლივებელი დიეტა

კვლევის დასაწყისში ყველა მონაწილე იყო 65 წელზე მეტი ასაკის.

კვების რაციონსა და სიცოცხლის ხანგრძლივობას შორის კავშირის შესაფასებლად, მეცნიერები ეყრდნობოდნენ არა მხოლოდ მონაწილეთა ანგარიშებს იმის შესახებ, თუ რას ჭამდნენ, რაც შეიძლება არაზუსტი ყოფილიყო, მკვლევარებმა ასევე გააანალიზეს გარკვეული ნივთიერებების (ბიომარკერების) კონცენტრაცია მონაწილეთა სისხლსა და შარდში. საუბარია ბიომარკერებზე, როგორიცაა პოლიფენოლების დონე (ბუნებრივი ანტიოქსიდანტები), რესვერატროლის მეტაბოლიტები (ნივთიერება, რომელიც გვხვდება ყურძენსა და წითელ ღვინოში), კაროტინოიდებზე, სელენზე, ვიტამინ B12, ომეგა-3 უჯერ და ნაჯერ ცხიმოვან მჟავებზე.

ამ მონაცემებზე დაყრდნობით, შემუშავდა კოეფიციენტი, რომელიც ასახავს, რამდენად ახლოს იყო თითოეული მონაწილის კვების რაციონი ამ ორი ათწლეულის განმავლობაში ხმელთაშუა ზღვის დიეტასთან - დიეტის ტიპთან, რომელიც მოიცავს ახალი ხილის, ბოსტნეულის, თხილეულის, ზეითუნის ზეთის, თევზის, ზღვის პროდუქტების და ა.შ.მაღალ მოხმარებას.

  • აღმოჩნდა, რომ რაც უფრო მაღალია ეს კოეფიციენტი, მით ნაკლებია მოულოდნელი სიკვდილის რისკი რაიმე მიზეზით, მათ შორის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების შედეგად.

თუმცა, ხმელთაშუა ზღვის დიეტა არ გვიცავს კიბოს გამო სიკვდილისაგან.

ასევე წაიკითხეთ:

რომელი ხილია კარგი სისხლძარღვების ჯანმრთელობისთვის

ბროწეული მდიდარია ბოჭკოებითა და ანტიოქსიდანტებით და კარგია სისხლძარღვებისთვის, ამბობს დიეტოლოგი პენი კრის-ეთერტონი.

  • ექსპერტის აზრით, ბროწეული ხელს უწყობს ორგანიზმში ანთების წინააღმდეგ ბრძოლას და დაბერებას. მან ასევე უწოდა ხილს ფოლიუმის მჟავის, კალიუმის და K ვიტამინის წყარო. დიეტოლოგმა აღნიშნა, რომ ბროწეული კარგია არტერიების ჯანმრთელობისთვის, მაგრამ მისი უნარი, შეამციროს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი ჯერ კიდევ არ არის დადასტურებული.

კრის-ეთერტონმა თქვა, რომ ბროწეულის წვენს შეუძლია არტერიული წნევის დაქვეითება, მაგრამ მათ, ვინც ჰიპერტენზიის სამკურნალო მედიკამენტებს იღებენ, ეს წვენი სიფრთხილით უნდა დალიონ. გარდა ამისა, მათ, ვინც იღებენ ანტიკოაგულანტ ვარფარინს, სიფრთხილე უნდა გამოიჩინონ: ბროწეულს შეუძლია წამალთან ურთიერთქმედება, რაც ზრდის თრომბების წარმოქმნის ალბათობას.

broweuli-3.jpg

ხსნადი ყავა აჩქარებს დაბერებას

Xi'an Jiaotong University-ის სამედიცინო სამეცნიერო ცენტრის მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ხსნადი ყავის დალევის ჩვევამ შეიძლება გავლენა მოახდინოს ტელომერების სიგრძეზე, დნმ-ის მნიშვნელოვან ბოლოებზე, რომლებიც დაბერების ბიომარკერს წარმოადგენს. კვლევის შედეგები PubMed-ის პორტალზე გამოქვეყნდა.

კვლევის დროს მეცნიერებმა გააანალიზეს ინფორმაცია 468 ათასზე მეტი ადამიანის კვების ჩვევებისა და ტელომერების სიგრძის შესახებ. უფრო ზუსტი ანალიზისთვის გამოყენებული იქნა როგორც დაკვირვების მეთოდები, ასევე მენდელის რანდომიზაცია, რაც საშუალებას გვაძლევს, გამოვავლინოთ მიზეზ-შედეგობრივი კავშირები. კვლევის მიხედვით, ყოველდღიურ რაციონში კიდევ ერთი ფინჯანი ყავის დამატებასთან ერთად ტელომერის სიგრძე მცირდებოდა, რაც შეესაბამებოდა ბიოლოგიური ასაკის დაახლოებით 0,12 წლის დაკარგვას.

განსაკუთრებული ყურადღება დაეთმო ხსნად ყავას.

სტატისტიკურმა ანალიზმა აჩვენა, რომ ყოველი ფინჯანი ხსნადი ყავის დროს ტელომერის სიგრძე მცირდება, ბუნებრივი დაბერების პროცესის მსგავსად, რომელიც დაახლოებით 0,38 წელიწადში ხდება. მიუხედავად იმისა, რომ ეს არ ნიშნავს, რომ ყავა პირდაპირ ამცირებს სიცოცხლის ხანგრძლივობას, მკვლევარები ვარაუდობენ, რომ ხსნადი ყავის რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება დააჩქაროს დაბერების ბიოლოგიური პროცესები.

yavaa.jpg