რა კავშირია გადამუშავებული საკვების მიღებასა და ოსტეოართრიტს შორის
ბარძაყის კუნთებში ცხიმის მატებასთან და მუხლების ტკივილთან.
ბარძაყის კუნთებში ჭარბმა ცხიმმა შეიძლება გაზარდოს მუხლის ოსტეოართრიტის რისკი.
ულტრა დამუშავებული საკვების მიღებამ შეიძლება გაზარდოს ცხიმის რაოდენობა კუნთოვან ქსოვილში, მაშინაც კი, როცა რეგულარულად ვარჯიშობთ და არ იღებთ ჭარბი რაოდენობის კალორიებს.
როგორ მოქმედებს ულტრა დამუშავებული საკვები კუნთოვან ქსოვილზე
მკვლევარებმა გამოიკვლიეს დაახლოებით 700 ზრდასრული ადამიანის მონაცემები, რომლებმაც შეავსეს დიეტური კითხვარები და გაიარეს ბარძაყის მაგნიტურ-რეზონანსული გამოკვლევა კუნთების ქსოვილში ცხიმის დაგროვების ოდენობის შესაფასებლად. ულტრადამუშავებულ საკვებში იგულისხმება ინდუსტრიულად დამუშავებული საკვები, ხელოვნურად არომატიზებული, შეღებილი ან ქიმიურად შეცვლილი.
ეს შეიძლება მოიცავდეს მარგარინს, ჰოთ-დოგს, გამაგრილებელ სასმელებს, ენერგეტიკულ სასმელებს, ტკბილეულს, დესერტებს, გაყინულ პიცას, მზა კერძებს.
ადამიანებს, რომელთა დიეტა შეიცავდა ულტრა დამუშავებულ საკვების ყველაზე მეტ რაოდენობას, ჰქონდათ გაცილებით მეტი ცხიმის დაგროვება ბარძაყის კუნთოვან ქსოვილში, ვიდრე იმ პირებს, რომლებიც მოიხმარდნენ ულტრადამუშავებულ საკვებს ყველაზე მცირე რაოდენობით.
ადამიანებში, რომლებსაც არ აქვთ სახსრების ტკივილის ან ოსტეოართრიტის სხვა გამომწვევი მიზეზები, სავარაუდოა, რომ ულტრა დამუშავებული საკვების მიღების შემცირებამ შეიძლება შეამციროს ანთება და გააუმჯობესოს კუნთების ხარისხი.
ჯანსაღი სხეულისთვის, ფოკუსირება გააკეთეთ მთლიან საკვებზე და ჯანსაღ ცილებზე.
კუნთოვანი მასა მოითხოვს ადექვატურ კალორიებს და პროტეინს. დაბალი კვებითი ხარისხის საკვების არჩევა ართულებს ორგანიზმის მიერ კუნთების ადეკვატური მასის შენარჩუნებას, რაც ამარტივებს ცხიმის დეპონირებას ამ კუნთებში. სუსტი კუნთები არის სახსრების, ცუდი ჯანმრთელობისა და ტკივილის მთავარი ხელშემწყობი.
ჯანსაღი კუნთებისთვის კვების საუკეთესო გზა მოიცავს საკვები ნივთიერებების მიღებას მთლიანი მარცვლეულიდან, ხილიდან, ბოსტნეულიდან და პროტეინის მიღებას ჯანსაღი ცხოველური წყაროებიდან დაბალანსებული მცენარეული ცილებით, როგორიცაა პარკოსნები, თხილეული და თესლი.