რა საშიშიროების შემცველი შეიძლება იყოს ფრუქტოზა, როგორც შაქრის შემცვლელი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა საშიშიროების შემცველი შეიძლება იყოს ფრუქტოზა, როგორც შაქრის შემცვლელი

მან აჩვენა, რომ ფრუქტოზა ხელს უწყობს კოლორექტალური კიბოს პროგრესირებას.

პოპულარული ნატურალური შაქარი, რომელიც გამოიყენება როგორც ჩვეულებრივი შაქრის ალტერნატივა, ხელს უწყობს მსხვილი ნაწლავისა და სწორი ნაწლავის კიბოს განვითარებას.

მეცნიერებმა დიდი ხანია დაადგინეს ეს ურთიერთობა, მაგრამ ამის შესახებ პრაქტიკულად არ იცის მხოლოდ ფართო საზოგადოებამ და მათ, ვინც აქტიურად არის ჩართული ჯანსაღი ცხოვრების წესში. ბევრმა იცის, რომ ფრუქტოზის გადაჭარბებულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს სიმსუქნე, მეტაბოლური სინდრომი და ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტი, ხელს უწყობს ათეროსკლეროზის პროგრესირებას.

ბოლო დროს მეცნიერებმა დაიწყეს საუბარი ფრუქტოზის როლზე კიბოს განვითარებაში. მათ პირველად აღმოაჩინეს, რომ ფრუქტოზის ზომიერი დოზებიც კი ხელს უწყობდა ნაწლავის კიბოს უჯრედების გადარჩენას თაგვებში. შემდეგ გაირკვა, რომ კიბოს უჯრედებს შეუძლიათ ეფექტურად გამოიყენონ ფრუქტოზა, როგორც ენერგიის დამატებითი წყარო რეპროდუქციისთვის და მეტასტაზებისთვის - ანუ ფრუქტოზა ხელს უწყობს კიბოს პროგრესირებას, რაც მას უფრო ავთვისებიანს ხდის.

კოლორექტალური კიბოს გარდა, ამ შაქარსა და სხვა ავთვისებიან დაავადებებს შორისაც აღმოჩნდა კავშირი - მწვავე მიელოიდური ლეიკემია, პანკრეასის და წვრილი ნაწლავის კიბო და ღვიძლის მეტასტაზები. თანდათანობით, მეცნიერები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ ფრუქტოზამ შეიძლება მნიშვნელოვანი როლი ითამაშოს სიმსივნეების პროგრესირებაში.

ხილში არსებული ფრუქტოზის შესახებ

მიზანშეწონილია დავსვათ კითხვა: როგორ არის ეს შესაძლებელი, რადგან ფრუქტოზა არის ბუნებრივი შაქარი, რომელიც გვხვდება თითქმის ყველა ხილში?

  • კვების მრეწველობაში ფრუქტოზის მოხმარება 100-ჯერ გაიზარდა ბოლო ორი საუკუნის განმავლობაში.

და ეს მოხმარება რადიკალურად განსხვავდება იმისგან, როცა მას მხოლოდ ხილის და ზოგჯერ თაფლის სახით. აქ მისი კონცენტრაცია უფრო დაბალია და რაც მთავარია შეიცავს უამრავ სასარგებლო ბიოაქტიურ ნივთიერებას, რომელსაც შეუძლია ნაწილობრივ გაანეიტრალოს მისი უარყოფითი ეფექტი. ეს სასარგებლო ბიოაქტიური ნივთიერებები არ არის ულტრა დამუშავებულ საკვებში.

კვების მრეწველობაში ფრუქტოზის გაყიდვისა და გამოყენების აკრძალვა ან მინიმუმ შეზღუდვა შორეული მომავლის საკითხია. მაგრამ ახლავე შეგიძლიათ უარი თქვათ როგორც ულტრაფუდებზე, ასევე სასმელებზე, თუ ისინი შეიცავს ფრუქტოზას.

ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ ბავშვობიდან არ მიეჩვიოთ ფრუქტოზას შემცველ პროდუქტებს - რაც უფრო მეტხანს მოიხმართ მას, მით მეტი დრო აქვს მას ავთვისებიანი უჯრედების მხარეს მოქმედებისთვის და მით უფრო მაღალია მათი სიმსივნედ გადაქცევის რისკი. და რადგან ბავშვებსა და ახალგაზრდებს ძალიან უყვართ გაზიანი და ენერგეტიკული სასმელები, ისინი ჩვეულებრივ ჭარბად მოიხმარენ ფრუქტოზას.