დანამატები, რომლებიც აუტოიმუნური დაავადებების რისკს ამცირებენ - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

დანამატები, რომლებიც აუტოიმუნური დაავადებების რისკს ამცირებენ

ადამიანები, რომლებიც იღებენ D ვიტამინს ან ამ ვიტამინს თევზის ქონთან ერთად, ნაკლებად გავადდებიან მსგავსი დაავადებებით.

ფართომასშტაბიანი კლინიკური კვლევა ჩაატარეს ბოსტონის Brigham and Women's Hospital-ისა და ჰარვარდის უნივერსიტეტის სამედიცინო სკოლის (აშშ) თანამშრომლებმა.

კვლევაში მონაწილეობდა 50 წელზე მეტი ასაკის თითქმის 13 ათასი მამაკაცი და 55 წელზე უფროსი ასაკის 13 ათასზე მეტი ქალი. კვლევის დასაწყისში ყველა მონაწილე შემთხვევით დაყოფილი იყო ჯგუფებად. პირველი ჯგუფი იღებდა დღიურად დანამატს, რომელიც შეიცავდა 2000 სე ვიტამინ D3-ს და 1000 მგ ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს (თევზის ქონი), მეორე ჯგუფმა მიიღო D ვიტამინი და პლაცებო, მესამემ მიიღო ომეგა-3 და პლაცებო, ხოლო მეოთხემ მიიღო მხოლოდ პლაცებო.

  • მონაწილეთა დაკვირვება ტარდებოდა საშუალოდ ხუთი წლის განმავლობაში. მთელი ამ დროის განმავლობაში მათ მოეთხოვებოდათ შეეტყობინებინათ ნებისმიერი აუტოიმუნური დაავადების შესახებ, რომელიც მათ დაუდგინეს.

შეგროვებული ინფორმაციის ანალიზმა აჩვენა, რომ ყოველდღიური გრძელვადიანი დანამატები D ვიტამინით მარტო, ან ომეგა-3-თან ერთად, აუტოიმუნური დაავადებების რისკს ამცირებს პლაცებოსთან შედარებით 22%-ით. მხოლოდ ომეგა -3 დანამატების მიღება ამ რისკს 15%-ით ამცირებს, რაც სტატისტიკური თვალსაზრისით არც თუ ისე მნიშვნელოვანია. თუმცა, მკვლევარებმა არ გამორიცხეს, რომ ომეგა -3-ის ეფექტი უფრო ხანგრძლივი გამოყენების შემთხვევაშიც შეიძლება იყოს.

კვლევის წამყვანი ავტორის, კარენ კოსტენბადერის თქმით, ახლა, როდესაც პაციენტები, კოლეგები ან მეგობრები ეკითხებიან, თუ რა ვიტამინებს ან დანამატებს ურჩევს ასაკში აუტოიმუნური დაავადებების რისკის შესამცირებლად და რა დოზებით, იგი თავდაჯერებულად ურჩევს დღეში D ვიტამინის 2000 სე და 1000 მგ თევზის ქონის მიღებას.

როგორია იდეალური საუზმის ვარიანტები

საუზმე დღის ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი კვებაა, ამიტომ მნიშვნელოვანია მისი დაბალანსება.

უმეტეს შემთხვევაში, ადამიანები ჭამენ ორ-სამ კვერცხს, ერთ ან ორ სოსისს, სვამენ ყავას და გარბიან. ზოგჯერ ლავაშსაც უმატებენ. ერთი ან ადამინი შეიძლება სრულფასოვნად დანაყრდეს და მიიღოს საკვები ნივთიერბები სრულფასოვნად, თუ საუზმეზე მიირთმევს ორი კვერცხის ომლეტს, რომელსაც აუცილებლად უნდა დაემატოს ბოსტნეულის ულუფა (მინიმუმ 150 გრ) და მთლიანი მარცვლეულის პურის ნაჭერი (30-40 გრ) კარაქით თხელი ფენით. მიაყოლეთ ჩაი (ფინჯანი).

ომლეტი საუზმისთვისაც იდეალურია, ეს არის ცილებით მდიდარი და კარგი საკვები საუზმისთვის. ამავდროულად, შეეცადეთ შედაებით ნაკლებად მიიღოთ კვერცხის გული, რადგან ის ძლიერი ნაღველმდენი სტიმულატორია.

დაიცავით თეფშების წესი, რათა საკვებიდან მაქსიმალური სარგებელი მიიღოთ თქვენი ორგანიზმისთვის.

ამ ჯანსაღი კვების მოდელის პრინციპის გასაგებად წარმოიდგინეთ ჩვეულებრივი თეფში (24-26 სმ დიამეტრის) და გონებრივად დაყავით იგი სამ სექტორად. პირველი, რომელიც თეფშის ნახევარს დაიკავებს, უნდა შეივსოს სხვადასხვა ბოსტნეულით. კიდევ ერთი მეოთხედი - სწორი ნახშირწყლები - მოხარშული მარცვლეულის ფაფა, მთელი მარცვლეულის პური, მაკარონი. დანარჩენი უნდა დარჩეს ცხიმებისა და ცილებისთვის.