აღმოჩენილია დიაბეტის რისკის შემცირების მოულოდნელი ფაქტორი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

აღმოჩენილია დიაბეტის რისკის შემცირების მოულოდნელი ფაქტორი

რომელიც ამცირებს კონკრეტული გენის ვარიანტთან დაკავშირებული ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Nature Metabolism.

ექსპერტებმა ჩაატარეს გენომის მასშტაბური ასოციაციის ძიება, რათა დაედგინათ კავშირი სხვადასხვა გენის ვარიანტებს, რძის მოხმარებასა და ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების შემცირებულ რისკს შორის. ძროხის რძის მოხმარებასა და დიაბეტის შემცირებულ რისკს შორის კავშირის შესახებ წინა კვლევებმა არაერთგვაროვანი შედეგები აჩვენა.

ახალი კვლევისთვის, გენის ვარიანტები გაანალიზდა 12000 მოზრდილი ლათინოამერიკელის ქსოვილის ნიმუშებიდან.

ნაპოვნია კავშირი გენეტიკური ვარიანტის მქონე ადამიანებს შორის, რომელიც კოდირებს ფერმენტ ლაქტაზას, ორგანიზმი იყენებს რძის შაქრის დასაშლელად გამოყენებულ ფერმენტებს.

  • აღმოჩნდა, რომ LCT გენის მქონე, ადამიანებს, რძის რეგულარულად მოხმარებისას, ჰქონდათ 30 პროცენტით შემცირებული ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკი, ხოლო რისკის შემცირება არ დაფიქსირებულა მათ შორის, რომლებიც რეგულარულად მოიხმარდნენ რძეს, მაგრამ არ ჰქონდათ გენის ეს ვარიანტი.