შაკიკის დროს ვიტამინები დაგვეხმარება
წარმოადგინეს ამერიკის თავის ტკივილის საზოგადოების 58-ე ყოველწლიურ სამეცნიერო შეხვედრაზე.
მკვლევარებმა შეამოწმეს 7500-ზე მეტი ბავშვი, მოზარდი და ახალგაზრდა, რომლებიც ჰოსპიტალიზებულნი იყვნენ შაკიკის გამო, სისხლში ვიტამინების დონის დასადგენად. გაირკვა, რომ მათ, ვისაც ხშირად აწუხებს დაავადების შეტევები, როგორც წესი, აქვთ D ვიტამინის, ვიტამინი B2-ის, ფოლატების - ფოლიუმის მჟავას მარილების და კოენზიმ Q10-ის (ვიტამინის მსგავსი ნივთიერების) დეფიციტი, რომელიც საჭიროა უჯრედებში ენერგიის წარმოებისთვის.
Q10-ის დეფიციტი უფრო ხშირია გოგონებში და ახალგაზრდა ქალებში, ხოლო D ვიტამინის დეფიციტი უფრო ხშირია ბიჭებსა და ახალგაზრდა ვაჟებში. ქრონიკული შაკიკის მქონე პაციენტებს უფრო მეტად აქვთ B2 და Q10 ვიტამინის დეფიციტი, ვიდრე ეპიზოდური შეტევების მქონე პაციენტებს.
ვინაიდან ყველა ვიტამინი ამა თუ იმ როლს თამაშობს უჯრედულ მეტაბოლიზმში, მკვლევარებმა ვარაუდობენ, რომ შაკიკი არის საშუალება ტვინისთვის, რომ აცნობოს ორგანიზმის აუცილებელი ნივთიერებების ნაკლებობაზე. „საჭიროა შემდგომი კვლევა იმის დასადგენად, შეიძლება თუ არა ვიტამინის დანამატების გამოყენება ზოგადად, შაკიკის წინააღმდეგ ბრძოლაში და გააუმჯობესებს თუ არა ისინი განსაკუთრებით ვიტამინის ზომიერი დეფიციტის მქონე პაციენტების მდგომარეობას“, - თქვა კვლევის წამყვანმა ავტორმა სიუზან ჰეგლერმა.
2012 წელს გამოქვეყნებულმა კვლევამ, რომელიც გამოქვეყნდა Journal of Neural Transmission-ში, ნათქვამია, რომ მაგნიუმის დეფიციტი არის შაკიკის შეტევების საფუძველი, ამიტომ ექიმები ურჩევენ, რომ დაავადების ადრეულ სტადიაზე მყოფმა პაციენტებმა მიიღონ მაგნიუმი მულტივიტამინთან ერთად.
თუმცა, როგორც Medical Daily წერს, ბიოაქტიური დანამატების ნაცვლად, უმჯობესია საკვებიდან მივიღოთ ყველა საჭირო ნივთიერება და მიკროელემენტი:
- ამრიგად, D ვიტამინი, რომელიც ორგანიზმს კალციუმის ათვისებაში ეხმარება, გვხვდება ორაგულში, თინუსში, ყველსა და კვერცხში, რძესა და ფორთოხლის წვენში.
- სოიო, ისპანახი, ინდაური, ნუში და იოგურტი მდიდარია B2 ვიტამინით.
- ფოლიუმის მჟავა გვხვდება მწვანე ბოსტნეულში, როგორიცაა ბროკოლი და ისპანახი, ლობიო და ოსპი.
- CoQ10 გვხვდება ბროკოლში, ფოთლოვან ბოსტნეულში, თხილში, თევზში, მოლუსკში, ღორის, ძროხისა და ქათმის ხორცში.
- მაგნიუმის წყაროა რძე, ნუში, მზესუმზირის და გოგრის თესლი, ბანანი, ქეშიუ, სელის თესლი.