მეცნიერებმა დაასახელეს საკვები, რომელიც სისხლში შაქრის დონეს აწესრიგებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მეცნიერებმა დაასახელეს საკვები, რომელიც სისხლში შაქრის დონეს აწესრიგებს

ფოთლოვანი მწვანილი და კომბოსტოს სახეობები ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზებას.

ამ დასკვნამდე მივიდნენ ავსტრალიის ედიტ კოუანის უნივერსიტეტის მეცნიერები, რომელთა შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

ექსპერიმენტში 25 წელზე მეტი ასაკის რვა ათასზე მეტი ადამიანი მონაწილეობდა. დაკვირვებებმა აჩვენა, რომ ფოთლოვანი მწვანილის (სალათის ფოთოლი, ისპანახი, რუკოლა, კამა) და ბოსტნეულის (ბროკოლი, ბრიუსელის კომბოსტო, ყვავილოვანი კომბოსტო) დამატება რაციონში ახდენს სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზებას.

გარდა ამისა, იზრდება ადამიანის მგრძნობელობა ინსულინის მიმართ.

კვლევის პირველ ეტაპზე მეცნიერებმა სუბიექტებს სთხოვეს შეევსოთ სპეციალური კითხვარები მათიკვების რაციონის ხარისხის შესაფასებლად. მკვლევარებმა ყურადღება გაამახვილეს მონაწილეთა მიერ მოხმარებული ფოთლოვანი მწვანილისა და ბოსტნეულის რაოდენობის შეფასებაზე.

შემდეგ მათ აიღეს სისხლის ნიმუშები გლუკოზისა და ინსულინის დონის დასადგენად, ასევე ინსულინის მგრძნობელობისა და ბეტა უჯრედების ფუნქციის დასადგენად.

  • კვლევამ აჩვენა, რომ ბოსტნეულის მოხმარება დაკავშირებულია სისხლში გლუკოზის დაბალ დონესთან, ხოლო ფოთლოვანი მწვანილისა და ბოსტნეულის პროპორციის გაზრდა დიეტაში ასოცირებული იყო ინსულინის მგრძნობელობის გაუმჯობესებასთან და ჰორმონის ნორმალურ დონესთან.