მარილი აღიარეს ტიპი 2 დიაბეტის რისკის ფაქტორად
სამუშაოს შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Mayo Clinic Proceedings.
კვლევაში მონაწილეობდა 400 ათასზე მეტი ადამიანი, რომლებსაც ჰკითხეს მარილის მოხმარების სიხშირის შესახებ. დაკვირვებები საშუალოდ 11,8 წელი გრძელდებოდა. ამ დროის განმავლობაში 13 ათას სუბიექტს განუვითარდა ტიპი 2 დიაბეტი. ადამიანებს, რომლებიც მარილს „ზოგჯერ“ უმატებდნენ საკვებს, 13 პროცენტით ჰქონდათ გაზრდილი შესაძლებლობა მათთან შედარებით, ვინც ამას „იშვიათად“ ან „არასდროს“ აკეთებდა. მათთან, ვინც საკვებს „ხშირად“ ან „ყოველთვის“ უმატებდა მარილს, შესაბამისად, 20 პროცენტით და 39 პროცენტით მაღალი იყო რისკი.
ცნობილია, რომ ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკის ქვეშ მყოფი ადამიანები შაქარს უნდა მოერიდონ, მაგრამ ახლა ექსპერტებმა აჩვენეს, რომ ისინი უნდა მოერიდონ მარილსაც. მომავალში იგეგმება დამატებითი კვლევები, რომლებიც დაეხმარება ამ კორელაციის მიზეზის ახსნას. ამჟამინდელი თეორია არის ის, რომ მარილი ადამიანებს უფრო დიდი ულუფების ჭამას უბიძგებს, რაც ზრდის დიაბეტის რისკ-ფაქტორების განვითარების ალბათობას, როგორიცაა სიმსუქნე.
თებერვალში, VIB-UGent ანთების კვლევის ცენტრისა და ჰასელტის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა დაასკვნეს, რომ საკვებში მარილის ჭარბმა რაოდენობამ შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს იმუნურ სისტემაზე.