ტრადიციული იაპონური დიეტა ქალს ტვინის ატროფიისგან იცავს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ტრადიციული იაპონური დიეტა ქალს ტვინის ატროფიისგან იცავს

ტვინის მოცულობაზე და ხელს უშლის ასაკთან დაკავშირებულ პოტენციურ კოგნიტურ დაქვეითებას.

ამის შესახებ The Conversation-ს ლივერპულის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა განუცხადეს. კვლევის დროს მეცნიერებმა შეაგროვეს ინფორმაცია 40-დან 89 წლამდე ასაკის 1636 ზრდასრული იაპონელის კვების ჩვევების შესახებ.

მონაწილეებს სთხოვეს მოეხსენებინათ რას ჭამდნენ და სვამდნენ კვლევის დაწყებამდე სამი დღის განმავლობაში. მეცნიერთა აზრით, 589 მონაწილე იცავდა ტრადიციულ იაპონურ დიეტას. კიდევ 697 მონაწილემ მიირთვა "დასავლური" დიეტა, რომელიც ხასიათდებოდა დიეტაში ნახშირწყლების, ცხიმების, შაქრიანი სასმელების და ალკოჰოლის მაღალი პროპორციით. ზოგიერთი მოხალისე (350 ადამიანი) იცავდა მცენარეულ დიეტას და მოიხმარდა უამრავ რძის პროდუქტს.

დიეტური მონაცემების შეგროვების შემდეგ, სუბიექტებს ჩაუტარდათ მაგნიტურ-რეზონანსული ტომოგრაფია ტვინის ატროფიის პროგრესირების ალბათობის შესაფასებლად (ნეირონების დაკარგვა).

ასაკთან დაკავშირებული ტვინის ატროფია არის კოგნიტური დაქვეითებისა და დემენციის მნიშვნელოვანი მარკერი.

  • აღმოჩნდა, რომ თევზის, ზღვის პროდუქტების, სოიოს პროდუქტების, სოკოს, წყალმცენარეებისა და ჩაის გაზრდილი მოხმარება ხელს უშლის ტვინის მოცულობის ასაკთან დაკავშირებულ შემცირებას და ტვინის ატროფიას. თუმცა, ეს ეფექტი დაფიქსირდა მხოლოდ ქალებში.

მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ თევზებში, მოლუსკებში, სოკოში, მთლიან მარცვლეულსა და პარკოსნებში აღმოჩენილ ზოგიერთ საკვებ ნივთიერებას (როგორიცაა მაგნიუმი) და მცენარეულ ესტროგენებს უფრო ძლიერი დამცავი ეფექტი აქვტ ქალის ტვინზე.