ჟურნალი Matter: კორეელმა მეცნიერებმა საქონლის ხორცი ბრინჯის მარცვლებში მოაშენეს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ჟურნალი Matter: კორეელმა მეცნიერებმა საქონლის ხორცი ბრინჯის მარცვლებში გამოზარდეს

და ამავდროულად შეემცირებინათ გარემოზე ზემოქმედება. მათ ლაბორატორიაში ხორცისა და თევზის მოყვანაც კი დაიწყეს.

მაგრამ კორეელი ბიომოლეკულური ინჟინრები კიდევ უფრო შორს წავიდნენ და შექმნეს უკვე მზა კერძი. მათ ბრინჯის მარცვლებში გამოზარდეს მსხვილფეხა რქოსანი საქონლის ცხიმი და კუნთოვანი უჯრედები.

ეს ვარდისფერი, წებოვანი მარცვლები დაფქული ხორცისა და ბრინჯის უცნაურ კომბინაციას წააგავს, მაგრამ მეცნიერები ამბობენ, რომ ეს „ფრანკენფუდი“ ხელმისაწვდომი, გემრიელი, ეკოლოგიურად სუფთა და საკვები ნივთიერებებით მდიდარია.

brinjshi-gamoyvanili-xorci-1709594021.png

ბრინჯი თავისთავად შესანიშნავი საკვები პროდუქტია. იგი შეიცავს დაახლოებით 80% სახამებელს, დანარჩენი 20% არის ცილა და სხვა საკვები ნივთიერებები. მაგრამ ჟურნალ Matter-ში გამოქვეყნებული ნაშრომის ავტორებმა ვარაუდობდნენ, რომ აუცილებლად უნდა არსებობდეს გზა, რომ ეს კიდევ უფრო გაუმჯობესდეს.

ამ მეთოდის ძიებისას მათ გაიხსენეს, რომ ბიოლოგიურ სისტემებში უჯრედებს სჭირდებათ კარკასი, რომელიც ქმნის ქსოვილს მისი ზრდის მიხედვით.

შემდეგ კი ბიოინჟინრებმა იფიქრეს: რატომ არ შეიძლება ბრინჯი იყოს ასეთი კარკასი? ის საკმარისად ფოროვანია, რომ გახდეს ერთგვარი ლაბორატორიული მატრიცა, რომელშიც ცხოველური უჯრედები შეიძლება იყოს ჩასმული. იმის შესამოწმებლად, თუ როგორ იმუშავებს ეს, ბიოინჟინრებმა ბრინჯის მარცვლები დაფარეს თევზის ჟელატინით და საკვები ფერმენტებით. ეს დაეხმარებოდა უჯრედებს იპოვონ საყრდენი და მაქსიმალურად გაზარდონ უჯრედული მასალის რაოდენობა, რომელიც ეწებება და იზრდება ბრინჯზე. შემდეგ მათ ბრინჯის მარცვლებში შეიყვანეს ძროხის კუნთისა და ცხიმოვანი ქსოვილის ღეროვანი უჯრედები და დატოვეს ისინი პეტრის ჭურჭელში.

  • კვირანახევარი ზრდის შემდეგ, მკვლევარებმა შეამოწმეს ბრინჯი, შეისწავლეს მისი სტრუქტურა და საკვების შემცველობა და აღმოაჩინეს, რომ ძროხა-ბრინჯის ჰიბრიდი უფრო მყარი და მყიფე იყო, ვიდრე ჩვეულებრივი ბრინჯი, მაგრამ უფრო მნიშვნელოვანი იყო როგორ შეიცვალა მისი კვებითი ღირებულება.
  • ჩვეულებრივ ბრინჯთან შედარებით, მას 8%-ით მეტი ცილა და 7%-ით მეტი ცხიმი ჰქონდა.

ერთი შეხედვით, განსხვავება არც ისე დიდია, მაგრამ მკვლევარები ამბობენ, რომ რიცხვები შეიძლება გაუმჯობესდეს. შედეგად, Frankenfood-ის წარმოება გაუმჯობესდება როგორც ნარჩენების, ასევე ფინანსური თვალსაზრისით. მაგრამ ჩვენ, როგორც მომხმარებლებს, რა თქმა უნდა, ასევე გვაინტერესებს ასეთი კერძის გემოს საკითხი. და ბიოინჟინერებმა უკვე მოამზადეს ამაზე პასუხი. ისინი ამბობენ, რომ ძროხის კუნთი და ცხიმი ანიჭებს ბრინჯს „სხვადასხვა გემოს“, მზარეულების მხრიდან „საინტერესო იქნება ექსპერიმენტები“.

ექსპერიმენტის გაგრძელებას თავად მეცნიერებიც აპირებენ. მათ სურთ გააუმჯობესონ პროცესი, რათა შეამცირონ ჰიბრიდული ბრინჯის წარმოებისთვის საჭირო დრო და კიდევ უფრო მეტი უჯრედული მასალა დაამატონ ბრინჯს. ზოგადად, თუ ასეთ ბრინჯში სტაფილოს, ხახვს, ნიორს, კურკუმას, და ცოტა წიწაკას დაუმატებენ, კარგი ლაბორატორიული ფლავი უნდა მიიღონ. მაგრამ შეგიძლიათ კიდევ უფრო შორს წახვიდეთ და მოამზადოთ 12 ტრადიციული ბრინჯის კერძი მთელი მსოფლიოდან.