რა გვაიძულებს სიცივეში მეტ ჭამას
სკრიპსის კვლევითი ინსტიტუტის ნეირომეცნიერთა ჯგუფმა გამოავლინა ტვინში არსებული მექანიზმები, რომლებიც სიცივეში ძუძუმწოვრებს მეტ ჭამას აიძულებენ. კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალ Nature-ში.
თაგვებზე ჩატარებული ექსპერიმენტების სერიის დროს ექსპერტებმა შენიშნეს, რომ გარემოს დაბალ ტემპერატურაზე ცხოველები საკვების ძებნას ექვსი საათის დაგვიანებით იწყებენ. ავტორები ვარაუდობდნენ, რომ ამის მიზეზი მხოლოდ სიცივის პირდაპირი აღქმა არ იყო, ამიტომ მათ უფრო დეტალურად შეისწავლეს ექსპერიმენტული საგნების ტვინი. ამისათვის შეადარეს ნეირონების აქტივობა ცივ და თბილ პირობებში.
აღმოჩნდა, რომ დაბალ ტემპერატურაზე ნეირონების მნიშვნელოვანი ნაწილის აქტივობა თითქმის მთელ ტვინში მცირდება. ამავდროულად, თალამუსში გაიზარდა ნერვული უჯრედების გააქტიურება, სანამ თაგვები სიცივის სტუპორიდან გამოვიდნენ და საკვების საძიებლად წავიდნენ. სავარაუდოა, რომ ამ ზონის ნეირონები რეაგირებენ სიცივით გამოწვეული ენერგიის დეფიციტზე, ვიდრე თავად სიცივეზე.
როდესაც მკვლევრებმა ხელოვნურად გაააქტიურეს ნერვული უჯრედები თალამუსში, თაგვებმა უფრო ინტენსიურად დაიწყეს საკვების ძებნა. იმ დროს, როდესაც ამ ნეირონების აქტივობა დათრგუნული იყო, საპირისპირო ეფექტი დაფიქსირდა – საკვებისადმი ინტერესის შემცირება. ეს ეფექტები მხოლოდ ცივ პირობებში გამოჩნდა.
ნაშრომის დასკვნები შეიძლება გახდეს ახალი თერაპიული მეთოდების შემუშავების საფუძველი მეტაბოლიზმის გასაუმჯობესებლად და წონის შესამცირებლად. ამის მიღწევა შესაძლებელია იმ გზების დაბლოკვით, რომლებიც ცივ პირობებში მადის მომატებას იწვევენ.