თირკმლის კენჭების ახალი რისკფაქტორი აღმოაჩინეს
ჟურნალში Frontiers in Nutrition გამოქვეყნებულმა კვლევამ პირველად აჩვენა, რომ შაქრის ჭარბი მოხმარება, მათ შორის, ნაყინსა და ნამცხვრებში, შესაძლოა ასოცირდეს თირკმლის კენჭებთან.
მუშაობის პროცესში ავტორებმა გააანალიზეს თითქმის 30 ათასი მონაწილის მონაცემები, რომლებიც შეგროვდა 2007 წლიდან 2018 წლამდე. სუბიექტებს გამოკითხეს ანამნეზში თირკმელების კენჭების არსებობის, ასევე კვების რეჟიმის, მათ შორის, შაქრის ყოველდღიური მიღების შესახებ. შემდეგ მოხალისეები გადაანაწილეს ჯანსაღი დიეტის ინდექსში (HEI-2015) დიეტაში ჯანსაღი კომპონენტების რაოდენობის მიხედვით, როგორებიცაა ხილი, ბოსტნეული და მარცვლეული, და პოტენციურად მავნე საკვების ზომიერი მოხმარება, როგორებიცაა რაფინირებული მარცვლეული, მარილი და ნაჯერი ცხიმები.
სქესის, ასაკის, რასის ან ეთნიკური წარმომავლობის, შემოსავლის, სხეულის მასის ინდექსის (BMI), მოწევისა და დიაბეტის შედეგების კორექტირების შემდეგ მკვლევრებმა დაადგინეს, რომ მონაწილეებს, რომლებიც უფრო მეტ შაქარს იღებდნენ, უფრო მეტად უვითარდებოდათ თირკმლის ქვები.
ჯერჯერობით ამ ფენომენის მექანიზმები დადგენილი არ არის.