უწყობს თუ არა ხელს მუქი ჩაის მოხმარება სისხლში შაქრის დონის მართვას? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

უწყობს თუ არა ხელს მუქი ჩაის მოხმარება სისხლში შაქრის დონის მართვას?

ყოველდღიურად ფინჯანი მუქი ჩაის მიღებამ შეიძლება გააადვილოს სისხლში შაქრის ჯანსაღი დონის შენარჩუნება და შეამციროს დიაბეტის განვითარების რისკი, ნათქვამია ახალ კვლევაში.

კვლევისთვის მკვლევარებმა შეისწავლეს1,923 ჩინელი ზრდასრული ადამიანის მონაცემები დიაბეტის დიაგნოზის, სისხლში შაქრის დონისა და ლაბორატორიული ტესტების შესახებ, რომლებიც აჩვენებს, თუ რამდენად კარგად შეუძლია ორგანიზმს შაქრის გადამუშავება. კვლევის მონაწილეების ნაწილი საერთოდ არ სვამდა ჩაის, ნაწილი კი მიირთმევდა მხოლოდ ერთი ტიპის ჩაის. როგორც მწვანე ჩაი, ასევე შავი ჩაი, სხვა ტიპის ჩაისგან განსხვავებით, დამუშავების დროს განიცდის მიკრობულ დუღილს.

ადამიანები, რომლებიც ჩაის ყოველდღიურად სვამდნენ, 28%-ით ნაკლები ჰქონდათ დიაბეტით დაავადების რისკი, ვიდრე იმ მონაწილეებს, რომლებიც საერთოდ არ სვამდნენ ჩაის. ნათქვამია კვლევაში, რომლის შედეგებიც წარმოდგენილი იყო დიაბეტის შესწავლის ევროპული ასოციაციის (EASD) ყოველწლიურ შეხვედრაზე ჰამბურგში, გერმანიაში.

რომელი სახის ჩაი არის საუკეთესო დიაბეტის პროფილაქტიკისთვის?

როდესაც მეცნიერები კონკრეტულად დააკვირდნენ, თუ რა ტიპის ჩაის სვამდნენ ადამიანები, აღმოაჩინეს, რომ მუქი ჩაი ყველაზე დიდ გავლენას ახდენს დიაბეტის რისკზე და 47 პროცენტით ამცირებს ამ მდგომარეობის განვითარებას, ხოლო პრედიაბეტის განვითარებას - 53%-ით.

ჩაის მოხმარება, განსაკუთრებით მუქი ჩაის, დაკავშირებული იყო შარდში გლუკოზის გამოყოფასთან და ინსულინის მიმართ რეზისტენტობის შემცირებასთან. ეს სასარგებლოა გლიკემიური ინდექსის კონტროლისთვის და შესაძლოა ხელი შეუწყოს პრედიაბეტისა და დიაბეტის რისკის შემცირებას ჩაის მომხმარებლებში.

როგორ შეიძლება დაეხმაროს ჩაი დიაბეტის პრევენციას?

როდესაც ადამიანები შარდით მეტ გლუკოზას ან შაქარს გამოიყოფენ, ეს შეიძლება იყოს ერთ-ერთი ნიშანი იმისა, რომ მათი სხეული კარგად ასრულებს სისხლში შაქრის ჯანსაღი დონის შენარჩუნების ფუნქციას. შარდში გლუკოზის გამოყოფა მნიშვნელოვნად უკეთესი იყო იმ პირებში, რომლებიც ყოველდღიურად ჩაის მიირთმევდნენ.

ამის საპირისპიროდ, ინსულინის მიმართ რეზისტენტობა, ან ჰორმონ ინსულინის გამოყენების უუნარობა შაქრის ენერგიად გადაქცევისთვის, შეიძლება მიუთითებდეს, რომ სხეულს უჭირს სისხლში შაქრის დონის ეფექტურად მართვა. ნებისმიერი ტიპის ჩაის დალევა ასოცირდება ინსულინის მიმართ რეზისტენტობის დაბალ რისკთან.

კვლევა არ იყო კონტროლირებადი ექსპერიმენტი, რომელიც შექმნილია იმის დასამტკიცებლად, შეიძლება თუ არა ჩაის დალევამ პირდაპირი გავლენა იქონიოს სისხლში შაქრის დონეზე ან დიაბეტის რისკზე. მიუხედავად ამისა, კვლევა ემატება იმ მტკიცებულებებს, რომლებიც აკავშირებს ჩაის, მათ შორის მუქ ჩაის, ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების დაბალ რისკსთან.

ჩაი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთების შემცირებას, მდგომარეობა, რომელიც დაკავშირებულია ტიპი 2 დიაბეტის განვითარებასთან. ახალი კვლევისა და სხვა კვლევის შედეგები მიუთითებს სხვადასხვა ჩაის, მათ შორის მწვანე ჩაისა და შავი ჩაის ჯანმრთელობის სარგებელზე. ეს განსაკუთრებით ეხება, როდესაც უშაქრო ჩაი ცვლის შაქრით მდიდარ სასმელებს, როგორიცაა გაზიანი სასმელები და არომატიზებული, შაქრიანი ყავა.