ერთი ჰოთ-დოგი ჯანსაღი ცხოვრების 36 წუთს გვართმევს
მეცნიერებმა გააანალიზეს მონაცემები შეერთებულ შტატებში 5800-ზე მეტი სახეობის პოპულარული საკვების ადამიანის ჯანმრთელობასა და გარემოზე ზემოქმედების შესახებ. შედეგად, თითოეულ პროდუქტს მიენიჭა კოეფიციენტი (ჯანმრთელობის კვების ინდექსი (HENI)), რომელიც გვიჩვენებს, თუ რამდენ წუთს ართმევს ან უმატებს ადამიანის ჯანსაღ ცხოვრებას. მკვლევარებმა ასევე გაარკვიეს, თუ როგორ შეგიძლიათ შეცვალოთ მავნე პროდუქტები, რათა გაახანგრძლივოთ ჯანსაღი ცხოვრების წლები და არ დააზიანოთ გარემო. აღმოჩნდა, რომ ამ მიზნების მისაღწევად, შეგიძლიათ შეცვალოთ არა მთლიანი კვების რაციონი, არამედ შეცვალოთ ის ნაწილობრივ.
როგორც მოსალოდნელი იყო, წითელი და დამუშავებული ხორცპროდუქტები (ჰოთ-დოგი, ბურგერი, სოსისის სენდვიჩები) და შაქრიანი სასმელები ყველაზე მავნე იყო, ხოლო ხილი, სახამებლის გარეშე ბოსტნეული, თხილი, პარკოსნები ყველაზე ნაკლებად მავნე. ამავდროულად, ბევრი ჩვეულებრივი პროდუქტისთვის, HENI კოეფიციენტი აღმოჩნდა არა უარყოფითი, არამედ დადებითი. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ ისინი შესაფერისია ჯანმრთელობისთვის მავნე საკვების ჩანაცვლებისთვის.
ასე რომ, გათვლებით, ქათმის ფრთების ყოველი 85-გრამიანი ულუფა ზედმეტი მარილისა და ტრანსცხიმების გამო ჯანსაღი ცხოვრების 3,3 წუთს, ხოლო ჰოთ-დოგი - 36 წუთს გვართმევს. თუმცა, პოპულარული არაქისის კარაქისა და ჯემის სენდვიჩი აშშ-ში არ იყო ისეთი საზიანო, როგორც მოსალოდნელი იყო. ხოლო ისეთი კერძები, როგორიცაა დამარილებული არაქისი, გამომცხვარი ორაგული, ბრინჯი და ლობიო 10-დან 15 წუთამდე მატებდა სიცოცხლის ხანგრძლივობას.
საშუალოდ, ხორცისა და ხორცპროდუქტებისგან მიღებული დღიური კალორიების 10%-ის შეცვლა ხილის, ბოსტნეულის, თხილის, პარკოსნებისა და ზღვის პროდუქტების ნაზავით მატებს ჯანსაღი ცხოვრების 48 დამატებით წუთს.