რა გავლენას ახდენს ადამიანზე თაფლის ყოველდღიური მოხმარება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა გავლენას ახდენს ადამიანზე თაფლის ყოველდღიური მოხმარება

კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალში Nutrients.

თაფლის მოხმარება დაკავშირებულია ანთების საწინააღმდეგო, ანტიოქსიდანტურ, ანტივირუსულ და ანტიბაქტერიულ ეფექტებთან. მიმდინარე კვლევაში მეცნიერებმა განიხილეს 48 კვლევა, რათა დაედგინათ თაფლის ზუსტი გავლენა სხეულზე.

საერთო ჯამში, 1985 წლიდან 2022 წლამდე ექსპერიმენტებში 3,5 ათასზე მეტმა ადამიანმა მიიღო მონაწილეობა. გამოიკვლიეს სხვადასხვა სახის თაფლი, რომელიც გამოიყენება ადგილობრივად ან პერორალურად, სხვა ნივთიერებებთან შერწყმის გარეშე.

ასე რომ, 70 გრამი ნატურალური თაფლის ყოველდღიური მოხმარება ერთი თვის განმავლობაში იწვევს ტრიგლიცერიდების, საერთო ქოლესტერინის დონის შემცირებას, სხეულის წონის და ცხიმის გროვების დაქვეითებას, ძილის ხარისხის გაუმჯობესებას და ჭრილობების შეხორცების დაჩქარებას. გარდა ამისა, პოსტმენოპაუზურ და დიაბეტიან ქალებში გარკვეული სახის თაფლის გამოყენებამ განაპირობა წნევის დაქვეითება.

მეცნიერთა აზრით, ადამიანის ორგანიზმზე თაფლის სასარგებლო მოქმედება დაკავშირებულია პროდუქტის შემადგენლობაში ფენოლური კომპონენტების და ფლავონოიდების მაღალ კონცენტრაციასთან.