მთავარი მითი გაზაფხულის ავიტამინოზის შესახებ. მცდარი აღმოჩნდა
სეზონური ვიტამინის დეფიციტის არსებობის მითი დიდი ხანია მოძველებულია. თუმცა ადრე ხალხს ნამდვილად არ ჰქონდა საკმარისი ბოსტნეული და ხილი ცივ სეზონში. დღეს წარმოების, შენახვისა და ტრანსპორტირების ტექნოლოგიები შესაძლებელს ხდის მაღაზიის თაროებზე ახალი პროდუქტების მიწოდებას მთელი წლის განმავლობაში.
თუმცა, ხარისხმა ადგილი დაუთმო რაოდენობას და თანამედროვე საკვები პროდუქტები შეიცავს 50 პროცენტით ნაკლებ საკვებ ნივთიერებებს, ვიდრე მე-20 საუკუნის მათი ანალოგი. ახლა, სამწუხაროდ, ადამიანებს თითქმის მთელი წლის განმავლობაში განიცდიან ვიტამინების, მიკროელემენტების, უჯერი ცხიმოვანი მჟავების დეფიციტს.
ვიტამინების ნაკლებობა პირველ რიგში გავლენას ახდენს გარეგნობაზე – უარესდება კანისა და თმის ხარისხი, ჩნდება ნაოჭები და ჭაღარა. ადამიანს უქვეითდება შრომის უნარი, უფრო სწრაფად იღლება და ხშირად ავადდება. რესპირატორული დაავადებები ხშირად მწვავდება, არის საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის პრობლემები.
ასეთი პირობების თავიდან ასაცილებლად, რაციონში შეიტანეთ არარაფინირებული ცივი დაწურვის ზეთები, მიირთვით მეტი მწვანილი, ბოსტნეული და კენკრა. უფრო მეტიც, კენკრა არის ვიტამინების ნამდვილი საწყობი, განსაკუთრებით შავი და წითელი მოცხარი, ქაცვი და მოცვი.