მეცნიერებმა დაამტკიცეს ჯანჯაფილის სარგებლიანობა იმუნური სისტემისთვის
კვლევა გამოქვეყნდა ჟურნალში Molecular Nutrition & Food Research.
ჯინჯეროლი სპეციფიკური მცენარეული ალკალოიდია, რომელიც გვხვდება ჯანჯაფილის ფესვებში. მისი დამსახურებაა, რომ ფესვს მწარე გემო აქვს.
ადამიანის ორგანიზმში, ამ ნაერთზე TRPV1 რეცეპტორი რეაგირებს, რომელიც გადასცემს წვის შეგრძნებას. იგივე რეცეპტორი არის ნეიტროფილურ გრანულოციტებზეც.
ეს უჯრედები შეადგენენ სისხლის თეთრი უჯრედების დაახლოებით ორ მესამედს და ემსახურებიან შემოჭრილი ბაქტერიების წინააღმდეგ ბრძოლას. კვლევითი ჯგუფის შემდგომმა ლაბორატორიულმა ექსპერიმენტებმა ასევე აჩვენა, რომ ლიტრზე გინგეროლის ძალიან დაბალი კონცენტრაციაც კი საკმარისია სისხლის თეთრი უჯრედების გააქტიურებისთვის.
შედეგად, მათ 30%-ით უფრო აქტიურად უპასუხეს პროტეინს, რომელიც ბაქტერიულ ინფექციას იმიტირებდა, ვიდრე სისხლის თეთრი უჯრედები, რომლებზეც გინჯეროლი არ მოქმედებდა.