მარილი უარყოფითად მოქმედებს იმუნურ სისტემაზე
სამუშაოს შედეგები აღწერილია ჟურნალში Cell Metabolism.
ადრე ცნობილი იყო, რომ მარილზე ზედმეტად დამოკიდებულ ადამიანებს აქვთ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების გაზრდილი რისკი. ახალ კვლევაში ავტორებმა ყურადღება გაამახვილეს პოპულარული დიეტური დანამატის სხვა რისკებზე.
პროცესი განიხილავდა მარეგულირებელ T უჯრედებს (Treg), რომლებიც იმუნური სისტემის მნიშვნელოვანი ნაწილია. ეს სხეულაკები ხელს უწყობენ ბალანსის შენარჩუნებას სხეულის ნორმალურ ფუნქციასა და გადაჭარბებულ ანთებას შორის.
მეცნიერები თვლიან, რომ T უჯრედების მუშაობაში ცვლილებები დაკავშირებულია აუტოიმუნური დაავადებების განვითარებასთან, როგორიცაა გაფანტული სკლეროზი. წინა დაკვირვებებმა აჩვენა, რომ ნატრიუმის ჭარბმა რაოდენობამ შეიძლება ხელი შეუშალოს T უჯრედების ფუნქციონირებას, რაც იწვევს აუტოიმუნურ ფენოტიპს. თუმცა, ზუსტად როგორ მოქმედებს მარილი იმუნურ სხეულებზე, უცნობი იყო.
აღმოჩნდა, რომ ნატრიუმი არღვევს T უჯრედების მუშაობას, ცვლის უჯრედულ მეტაბოლიზმს მიტოქონდრიის მიერ ენერგიის წარმოების ბლოკირებით. სწორედ ეს მექანიზმია, რომელიც იწვევს გენის ექსპრესიის ცვლილებებს, რაც საბოლოოდ იწვევს აუტოიმუნურ მდგომარეობას.
მიტოქონდრიის ფუნქციის ხანმოკლე გაუარესებასაც კი გრძელვადიანი შედეგები მოჰყვა T- უჯრედების მუშაობაზე სხვადასხვა ექსპერიმენტულ მოდელებში.
ავტორებმა დაასკვნეს, რომ ნატრიუმი შეიძლება იყოს Treg დისფუნქციის ფაქტორი, რომელიც იწვევს დაავადებას. მაგრამ ამის დასადასტურებლად საჭიროა შემდგომი გამოკვლევა.
გარდა ამისა, T უჯრედები თამაშობენ როლს კიბოსა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებში, ამიტომ ნატრიუმით გამოწვეული ეფექტების შემდგომმა შესწავლამ შეიძლება შესთავაზოს ახალი ვარიანტები იმუნური სხეულის ფუნქციის შესაცვლელად სხვადასხვა პირობებში.