როგორ მივირთვათ კარტოფილი უსაფრთხოდ? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ მივირთვათ კარტოფილი უსაფრთხოდ?

კარტოფილი არ არის „არაჯანსაღი“ საკვები. ეს მოსაზრება გამოთქვეს ავსტრალიის ედიტ კოუანის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა.

წინა კვლევების მიხედვით, კარტოფილით მდიდარი დიეტა არ შეიძლება ჩაითვალოს ჯანსაღ კვებად. მონაცემებმა აჩვენა, რომ ის, სხვა ფაქტორებთან ერთად, ზრდის ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს.

ახალ კვლევაში დიეტოლოგებმა დაასკვნეს, რომ შაქრიანი დიაბეტის განვითარების გაზრდილი რისკი შეიძლება გამოწვეული იყოს არა თავად კარტოფილით, არამედ მისი მომზადების მეთოდით და მასთან დაკავშირებული პროდუქტებით.

სამუშაო ეფუძნებოდა 54000 დანიელის ჯანმრთელობისა და კვების მონაცემთა ბაზას.

„დანიაში ადამიანები მიირთმევენ სხვადასხვა გზით მომზადებულ კარტოფილს და ჩვენს კვლევაში შევძელით, გაგვეთვალისწინებინა მომზადების მეთოდი. ჩვენ შევადარეთ მოხარშული კარტოფილი პიურეს, ფრის ან ჩიფსებს და აღმოჩნდა, რომ მოხარშული კარტოფილი აღარ იყო სტატისტიკურად ასოცირებული დიაბეტის მაღალ რისკთან“, - განმარტავს კვლევის თანაავტორი პრატიკ პოხარელი.

დიდი ალბათობით, კარტოფილის პიურე და კარტოფილი ფრი ზრდის დიაბეტის რისკს იმის გამო, რომ ისინი მზადდება კარაქით ან ნაღებით.