ომეგა 3-ის მაღალი დონე ტვინის მუშაობას აუმჯობესებს
შეიძლება უკავშირდებოდეს საშუალო ასაკში უფრო მაღალ კოგნიტური ჩვევებს.
კვლევაში მონაწილეობდა საშუალოდ 46 წლის 2183 ადამიანი, რომელთაც არ აღენიშნებოდათ დემენცია ან ინსულტი. მათ განუსაზღვრეს ერითროციტებში ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების დონე, კოგნიტური უნარების დონე და ტვინის მოცულობა. ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების მაღალი დონე უკავშირდებოდა აბსტრაქტულ აზროვნებაზე ტესტებში უფრო მაღალ საშუალო ქულას, მეტი მოცულობის ჰიპოკამპს (ტვინის მიდამო, რომელიც მეხსიერებაში მნიშვნელოვან როლს ასრულებს).
მეცნიერებმა ასევე დაადასტურეს APOE-e4 გენეტიკური ფაქტორის ცნობილი ეფექტი: მათ მტარებლებს უფრო დაბალი ჰქონდათ ომეგა-3-ის დონე და ნაკლები მოცულობის ჰიპოკამპი.
მეცნიერების კვლევის შედეგები შესაძლებელია დიეტის საშუალებით, განსაკუთრებით APOE-e4-ის მტარებლებში დემენციის პროფილაქტიკის საფუძველი გახდეს.