D ვიტამინის და ომეგა3-ის დანამატები აუტოიმუნური დაავადებების განვითარების რისკს ამცირებენ
ახლახანს ცნობილი გახდა, ფართომასშტაბიანი რანდომიზირებული კონტროლირებადი კვლევის შედეგები, რომელიც იკვლევდა D ვიტამინის და ომეგა3-ის ცხიმოვანი მჟავას- ორივე დანამატის მნიშვნელობას აუტოიმუნური დაავადების პრევენციაში.
კვლევაში, D ვიტამინის და ომეგა3-ის დანამატების 5 წლის განმავლობაში მიღებამ, ხანდაზმულებში 25-30%-ით შეამცირა აუტოიმუნური დაავადებების განვითარების რისკი.
მაგალითად, ნაწლავის ანთებითი დაავადებები, გაფანტული სკლეროზი და შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2 უფრო მეტად ჩრდილოეთ განედებზეა გავცრელებული, ანუ იქ, სადაც D ვიტამინის დონე ნაკლებია(ნაკლებია მზის სხივები).
მათ, ვისაც თევზეულით მდიდარი კვების რაციონი აქვთ და ომეგა3-ის ნაკლებობას არ განიცდიან, რევმატოიდული ართრიტის(RA) დაბალი რისკი აქვთ.
კვლევის საბოლოო ანალიზით, კვლევის მონაწილეებს, რომლებიც D ვიტამინის, ან ომეგა3-ის დანამატებს ღებულობდა(ერთ-ერთს, ან ორივეს) 25-30%-ით შეუმცირდათ აუტოიმუნური დაავადების რისკი.
ორივე დანამატს იმუნომოდულატორული და ანთების საწინააღმდეგო თვისებები აქვთ. ბიოლოგიურად არის დამტკიცებული, რომ D ვიტამინი და ომეგა3( როგორც ცალ-ცალკე, ასევე ერთდროული მიღება) აუტოიმუნური დარღვევების რისკს ამცირებს. საჭიროა დამატებითი კვლევები.