News - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

News

ყველა ქვეყანამ კვების მრეწველობაში ტრანსცხიმების გამოყენება უნდა შეწყვიტოს. ამგვარად შესაძლებელი იქნება წელიწადში გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებით გამოწვეული 500000 სიკვდილის შემთხვევის თავიდან აცილება.

დღეისათვის ჰიდროგენიზებული ცხიმები (ტრანსცხიმები) ფართოდ გამოიყენება კარტოფილი ფრის, ნამცხვრებისა და სნეკების წარმოებაში. ისინი დაბალი ფასითა და შენახვის ხანგრძლივი ვადით გამოირჩევა, რაც მოსახერხებელია მწარმოებლებისთვის. თუმცა ასეთი ცხიმები ადამიანის ჯანმრთელობისთვის მავნებელია. ცნობილია, რომ საკვებში ჰიდროგენიზებული ცხიმების მოხმარება 21%-ით ზრდის გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებისა და 28%-ით სიკვდილის რისკს. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციას სურს ტრანსცხიმების ნატურალური ცხიმებით ჩანაცვლება. ექსპერტების აზრით, ეს გაზრდის კვების პროდუქციის უსაფრთხოებას. აღსანიშნავია, რომ ბევრმა ქვეყანამ უკვე შეზღუდა ჰიდროგენიზებული ცხიმების გამოყენება. მაგალითად, სამი წლის წინ აშშ-მა აკრძალა ტრანსცხიმების კვების მრეწველობაში გამოყენება.

რესტორანში მუსიკა კერძების არჩევაზე მოქმედებს

ამერიკელმა მეცნიერებმა ადამიანზე მუსიკის გავლენა შეისწავლეს. როგორც აღმოჩნდა, კაფესა თუ რესტორანში კერძების არჩევაზე დაწესებულებაში აჟღერებული მუსიკა მოქმედებს. მნიშვნელოვანია ნაწარმოების არა მარტო ტემპი, არამედ ხმაც. მუსიკალურ სტილს კი დიდი მნიშვნელობა არ ენიჭება.

მკვლევრებმა აღმოაჩინეს, რომ ადამიანები, რომლებიც ენერგიულ და ხმამაღალ მუსიკას უსმენდნენ, უფრო კალორიულ კერძებს, მაგალითად, ჩიზბურგერსა და ფრის უკვეთავდნენ. ჩუმი და მშვიდი მელოდია კი, პირიქით, კაფეს კლიენტებს კერძების ყურადღებით არჩევას აიძულებდა. ისინი უფრო ხშირად ჯანსაღ საკვებს ამჯობინებდნენ. მეცნიერებმა დაადასტურეს, რომ მუსიკა მოქმედებს ჩვენს შეგრძნებებზეც. რაც უფრო სექსუალურად გვეჩვენება მუსიკა, მით მეტ სიამოვნებას ვღებულობთ შეხებისას.