თერმულად დამუშავებული პროდუქტები განსაკუთრებულად მოქმედებს მიკროფლორაზე - მკურნალი.გე

რუბრიკები

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ივნისი 2020

კითხვა-პასუხი

თერმულად დამუშავებული პროდუქტები განსაკუთრებულად მოქმედებს მიკროფლორაზე

თერმულად დამუშავებული პროდუქტები განსაკუთრებულად მოქმედებს მიკროფლორაზე
კალიფორნიისა და ჰარვარდის უნივერსიტეტების თანამშრომლებმა წარმოადგინეს, თუ როგორ ცვლიდა ნაწლავის მიკროფლორას თერმულად დამუშავებული საკვები პროდუქტები.

ცნობილია, რომ მიკროფლორასთან დაკავშირებულია ორგანიზმის მრავალი ფუნქცია, საჭმლის მონელებიდან და ნივთიერების ცვლიდან დაწყებული იმუნური სისტემის მუშაობით დამთავრებული.

გარკვეული რაციონი მნიშვნელოვნად ცვლის მიკროფლორას, მაგრამ დამზადების საშუალებებზე პირველად დაიწყეს საუბარი. ექსპერიმენტი ჩატარდა მღრღნელებზე, რომელთაც სხვადასხვა საკვებს აძლევდნენ - უმ ხორცს, მომზადებულ ხორცს, უმ ტკბილ კარტოფილს ან დამუშავებულ კარტოფილს.

აღმოჩნდა, რომ ხორცი მიუხედავად დამუშავების ხარისხისა, მიკროფლორაზე არ მოქმედებდა. ტკბილი კარტოფილის დამუშავება კი მნიშვნელოვან როლს ასრულებდა. ამასთან, იცვლებოდა არა მარტო
მიკროფლორის ბაქტერიული შემადგენლობა, არამედ გენების აქტივობის სქემა და მეტაბოლიზმის გამომუშავების პროდუქტები. ანალოგიური შედეგები იყო, როდესაც რაციონში შეიტანეს მცენარეული საკვების ნაკრები: სტაფილო, ბარდა, ჩვეულებრივი კარტოფილი, სიმინდი, ჭარხალი.

თერმული დამუშავებისას, დიდი რაოდენობით კალორია იწოვება წვრილ ნაწლავში და ნაკლებ საკვებს ტოვებს ნაწლავის ქვემდებარე განყოფილებებში მყოფი ბაქტერიებისათვის. ამასთან ერთად
ზოგიერთი უმი პროდუქტი შეიძლება შეიცავდეს ზოგიერთი მიკროორგანიზმებისათვის თეორიულად საშიშ ანტიმიკრობულ ნაერთებს.

ლალი ჩხიკვაძე
გააკეთეთ კომენტარი
კომენტარი არ გაკეთებულა
დიეტოლოგია
ტვინისათვის სასარგებლო ბოსტნეულიდან დიეტოლოგები
ექიმი-ენდოკრინოლოგი ქეთი ასათიანის რჩევები - ორგანიზმისთვის აუცილებელი მინერალების შესახებ
იოდის დეფიციტი ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ძალიან სახიფათოა. იოდის დონის დაქვეითების აღმოსაფხვრელად ექსპერტები
კატეგორიის სხვა სტატიები
საქართველოში საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებები, გავრცელების მიხედვით, მესამე ადგილზეა (დაახლოებით 15-17% საერთო ავადობაში),
სტატისტიკა გვამცნობს – კენჭები ნაღვლის ბუშტში პლანეტის ყოველ მეხუთე მცხოვრებს უვითარდება,
ბეილორის სამედიცინო კოლეჯში დაადგინეს, რომ ყავა ნაწლავის მიკროფლორაზე დადებითად მოქმედებს. მეცნიერების აზრით, ყავის რეგულარული
ყაბზობა ბევრი ადამიანის პრობლემაა. თანამედროვე ცხოვრების წესი და მისი შემადგენელი ფაქტორები სულ უფრო მეტად
ზაფხულის ცხელ დღეებში ინტოქსიკაციის (მოწამვლის) შემთხვევები, ჩვეულებრივ, მატულობს. როგორ უნდა მოიქცეთ ამ დროს:
ისპანახი და სტაფილო მდიდარია კალიუმით, უჯრედისით და А ვიტამინით. თუმცა ისინი ნაწლავის
როდესაც ადამიანი დიდ დროს ატარებს საჭესთან და ფეხით ცოტას დადის, მას შეიძლება ჯანმრთელობის პრობლემები შეექმნას.
ექიმები დიდი ხანია ელიან იმ დროს, როდესაც ცხოვრების ჯანსაღი წესი უბრალო მოდად კი არ ჩაითვლება,
ბოლო დროს საქართველოში ძალიან მომრავლდა ტკიპები, ბუნებას მონატრებულმა ადამიანებმა
ზაფხულის უხერხულ პრობლემათაგან ერთ-ერთი უმთავრესი ჭარბი ოფლიანობაა.
+
გახდი რეკომენდებული ექიმი
თუ გსურთ ერთის გარდა რამოდენიმე კლინიკის მითითება დააწექით ღილაკს.
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად
+
გახდი რეკომენდებული კლინიკა
თუ გსურთ ერთის გარდა რამოდენიმე კლინიკის მითითება დააწექით ღილაკს.
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად
+
შეტყობინება წარმატებით გაიგზავნა !
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად