თერმულად დამუშავებული პროდუქტები განსაკუთრებულად მოქმედებს მიკროფლორაზე
საკვები პროდუქტები.
ცნობილია, რომ მიკროფლორასთან დაკავშირებულია ორგანიზმის მრავალი ფუნქცია, საჭმლის მონელებიდან და ნივთიერების ცვლიდან დაწყებული იმუნური სისტემის მუშაობით დამთავრებული.
გარკვეული რაციონი მნიშვნელოვნად ცვლის მიკროფლორას, მაგრამ დამზადების საშუალებებზე პირველად დაიწყეს საუბარი. ექსპერიმენტი ჩატარდა მღრღნელებზე, რომელთაც სხვადასხვა საკვებს აძლევდნენ - უმ ხორცს, მომზადებულ ხორცს, უმ ტკბილ კარტოფილს ან დამუშავებულ კარტოფილს.
აღმოჩნდა, რომ ხორცი მიუხედავად დამუშავების ხარისხისა, მიკროფლორაზე არ მოქმედებდა. ტკბილი კარტოფილის დამუშავება კი მნიშვნელოვან როლს ასრულებდა. ამასთან, იცვლებოდა არა მარტო მიკროფლორის ბაქტერიული შემადგენლობა, არამედ გენების აქტივობის სქემა და მეტაბოლიზმის გამომუშავების პროდუქტები. ანალოგიური შედეგები იყო, როდესაც რაციონში შეიტანეს მცენარეული საკვების ნაკრები: სტაფილო, ბარდა, ჩვეულებრივი კარტოფილი, სიმინდი, ჭარხალი.
თერმული დამუშავებისას, დიდი რაოდენობით კალორია იწოვება წვრილ ნაწლავში და ნაკლებ საკვებს ტოვებს ნაწლავის ქვემდებარე განყოფილებებში მყოფი ბაქტერიებისათვის. ამასთან ერთად ზოგიერთი უმი პროდუქტი შეიძლება შეიცავდეს ზოგიერთი მიკროორგანიზმებისათვის თეორიულად საშიშ ანტიმიკრობულ ნაერთებს.
ლალი ჩხიკვაძე