პრობიოტიკებისა და პრებიოტიკების დანიშნულება
მიკროორგანიზმები: ლაქტობაქტერიები, ბიფიდობაქტერიები, საფუარი. ის ნაწლავში ჯანმრთელ მიკროფლორას ქმნის. პრობიოტიკები შედის ზოგიერთ საკვებ პროდუქტშიც, მაგალითად, ნატურალურ იოგურტებში.
პრებიოტიკები - საკვების გადაუმუშავებელი ინგრედიენტებია, რომლებიც ნაწლავში სასარგებლო მიკროორგანიზმების ცხოველმყოფელობისთვის საიმედო გარემოს ქმნის და კვებავს მათ. პრებიოტიკები შედის სიმინდის ბურბუშელაში, ბურღულეულში, მწვანე ხახვში, ნიორში, ბანანში, ლობიოში, ბარდაში.
არსებობს ასევე სინბიოტიკები, რომლებიც პრობიოტიკებსა და პრებიოტიკებს შეიცავს. ის არა მარტო აუმჯობესებს სასარგებლო ბაქტერიების ცხოველმყოფელობას, არამედ მათ ზრდასაც ასტიმულირებს.
მეცნიერების მტკიცებით, პრობიოტიკური პროდუქტები პრაქტიკულად უსარგებლოა